Hlavní obsah

V Egyptě našli ztracenou "bezhlavou" pyramidu

Novinky, CNN, fia
SAKKÁRA

Egyptští archeologové odkryli v Sakkáře pozůstatky "ztracené" královské pyramidy. Ve čtvrtek to oznámil šéf egyptských památkářů Zahí Havás. O více než 4000 let staré pyramidě existuje zmínka z poloviny 19. století našeho letopočtu, později ji ale zavál písek a údaje o její poloze se ztratily.

Foto: Amr Dalsh, Reuters

Šéf egyptských památkářů Záhí Havás ukazuje novinářům místo nálezu ztracené pyramidy v Sakkáře.

Článek

Podle Haváse nechal pyramidu vystavět pravděpodobně faraón Menkauhor, který vládl v období V. dynastie mezi lety 2396 až 2388 př. n. l. a jehož hrobka zatím nebyla objevena. Archeologové však zatím nenašli žádnou kartuš (hieroglyfický nápis se jménem vladaře), která by jejich domněnku potvrdila.

Zbytky hrobky v Sakkáře našel v roce 1842 německý archeolog Karl Richard Lepsius, který stavbu popsal jako „bezhlavou pyramidu“, protože se dochovala jen její základna. Objev ale přikryl pouštní písek a žádnému archeologovi se od té doby nepodařilo polohu pyramidy určit.

:. Nově objevené základy ztracené pyramidy v Sakkáře.foto: Reuters/Amr Dalsh

"Vyplnili jsme mezeru týkající se chybějící pyramidy,“ uvedl Havás, generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta.

Základna pyramidy byla nalezena poté, co dělníci za poslední rok a půl odhrabali téměř osmimetrový nános písku a poté ještě museli vyhloubit skoro pětimetrovou jámu. Kromě obrovských kamenů ukazujících vchod a obvodové zdi našli archeologové také zbytky pohřební komory.

Pyramida je zhruba o dvě stě let mladší než velká Chufuova (Cheopsova) pyramida v Gíze, která byla dokončena zřejmě kolem roku 2500 př. n. l.

:. Dělník odstraňuje nánosy písku v místě nově objevené ztracené pyramidy v Sakkáře.foto: Reuters/Amr Dalsh

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám