Hlavní obsah

VIDEO: Na Island po letech připlaval lední medvěd, policie ho ale zastřelila

• Aktualizováno

Poprvé po dvaceti letech se na Islandu objevil lední medvěd, který sem patrně připlaval z Grónska na odlomeném kusu ledové kry a překonal tak vzdálenost 300 kilometrů. Místní policie ale přítomnost šelmy vážící 250 kilogramů považovala za hrozbu a medvěda zastřelila.

Foto: Profimedia.cz

Islandská policie viděla v medvědovi hrozbu.

Článek

Medvěd doplul do Skagafjörduru v severní části Islandu. Původně měl být uspán a přepraven zpátky do Grónska, ale policie rozhodla, že bude bezpečnější ho okamžitě zabít. "Na kopcích byla mlha, a tak jsme se rozhodli ho zabít, než nám v ní zmizí," řekl policejní mluvčí Petur Björnsson.

Ministryně životního prostředí Thórunn Sveinbjarnardóttirová dala policii svolení medvěda zastřelit, protože správný uspávací prostředek na Islandu nebyl k dispozici a jeho doprava by trvala více než den, oznámila islandská zpravodajská stanice Visir.is. "Neexistuje žádná strategie uvádějící, co by se v podobných situacích mělo dělat," uvedla ministryně, kterou cituje agentura AP.

Místní veterinář Egill Steingrímsson nicméně tvrdí, že potřebné uspávadlo měl s sebou přímo v autě a uspávací pušku bylo možné dovézt během hodiny. Kritizoval také policii, že neuzavřela horskou silnici, kde se začali shromažďovat lidé, kteří slyšeli o přítomnosti medvěda.

Medvěd se blížil k davu lidí

"Bylo tam asi 50 nebo 60 přihlížejících lidí. Policie neměla mnoho jiných možností, když se medvěd rozběhl dolů a blížil se k davu. Jsem velmi nespokojený, že se policie nepokusila medvěda chytit živého a neuzavřela silnici," řekl Steingrímsson.

Spojené státy před časem umístily ledního medvěda na seznam ohrožených živočichů, protože jejich životní prostředí taje kvůli klimatickým změnám. Vědci předpovídají, že dvě třetiny současné populace ledních medvědů, která čítá 25 000 kusů, by mohly zmizet do roku 2050.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám