Hlavní obsah

Chorvatský zákaz dovozu potravin skončí nejpozději v pondělí

Právo, Novinky, ČTK, bor, fia
Aktualizováno

Chorvatské úřady se rozhodly odložit platnost zákazu dovozu masných a mléčných výrobků do země, který byl zaveden od 1. června. Odklad účinnosti zákazu začne platit buď už v pátek nebo nejpozději v pondělí, podle toho, jak rychle se ho podaří zveřejnit v oficiálním věstníku. Novinkám to řekla česká konzulka v Záhřebu Veronika Honcová.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Češi mohou opět do k chorvatským plážím vozit vlastní potraviny. Ilustrační foto

Článek

"Mám telefonickou informaci z chorvatského ministerstva zahraničí, že odklad zákazu dovozu masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků má začít platit dnem zveřejnění ve věstníku Narodne novine buď v pátek nebo v pondělí," uvedla Honcová s tím, že písemně to mají chorvatské úřady potvrdit v pátek ráno.

Narodne novine je oficiální věstník Chorvatské republiky, v němž se zveřejňují všechny důležité směrnice, zákony či vyhlášky. Podle Honcové závisí přesné datum zveřejnění na tom, zda věstník stihne zařadit oznámení už do pátečního vydání.

"Ministerstvo zemědělství bylo dnes informováno, že odložení zákazu bude zítra v Bruselu oficiálně schváleno. Na základě písemného souhlasu pak vyhlášku odložíme," stojí ve čtvrtečním prohlášení chorvatského ministerstva, z nějž cituje agentura Reuters.

Právní stav na hranicích by se tak měl de facto vrátit před letošní 1. červen, kdy nařízení vstoupilo v platnost. Podle chorvatského ministerstva zemědělství byl tento krok součástí slaďování chorvatského práva s unijním. Paradoxně se však obrátil i proti zemím EU, což vyvolalo vlnu nevole mezi českými rekreanty, kteří plánovali dovolené v Chorvatsku.

Evropská komise už ve středu ujistila Chorvatsko, že odložení nařízení je možné.

Ozvali se i chorvatští hoteliéři

Poté, co lidé začali zájezdy rušit, ozvali se i chorvatští hoteliéři a především provozovatelé soukromého ubytování. Tam míří 80 procent z odhadovaného necelého miliónu Čechů, kteří do Chorvatska ročně jezdí.

Chorvatský tisk psal o tom, že větší výpadek českých návštěvníků by pro chorvatský turismus znamenal zemětřesení. Ztrátám se Chorvatsko ani tak nevyhne, protože už v červnu tam obvykle přijíždí téměř pětina z celkového počtu Čechů. Mnozí z nich ale již dovolené zrušili.

Po jednáních mezi chorvatskými ministry zemědělství a turismu, do nichž se zapojilo i české velvyslanectví v Záhřebu, zazněl z chorvatské strany ve středu příslib, že platnost nařízení přehodnotí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám