Hlavní obsah

Češi budou moci do Chorvatska opět s jídlem

Právo, Bohuslav Borovička
ZÁHŘEB/PRAHA
Aktualizováno

Čeští turisté budou moci cestovat do Chorvatska opět s masnými a mléčnými výrobky. Chorvatské úřady to po domluvě s Evropskou komisí oznámily české ambasádě v Záhřebu. "Zákaz dovozu masných a mléčných výrobků bude odložen," potvrdil Novinkám mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Článek

Také český velvyslanec v Chorvatsku Karel Kühnl odpoledne ČTK potvrdil, že Chorvatsko sporný zákaz odloží. Kühnl odhadl, že se tak stane v nejbližších dnech.

"Chorvatské ministerstvo zemědělství a ministerstvo cestovního ruchu nás informovalo, že skutečně tento odklad bude," potvrdila česká konzulka v Záhřebu Veronika Honcová s tím, že chorvatské úřady už mají k odkladu ústní souhlas delegace Evropské komise v Chorvatsku. Nyní se pouze čeká na písemné vyjádření.

Šéf oddělení hraniční veterinární kontroly chorvatského ministerstva zemědělství Goran Vućenović už dříve řekl, že platnost zákazu bude s pravděpodobností 80 až 90 procent odsunuta až na leden příštího roku.

Zákaz dovozu potravin do Chorvatska platí od 1. června pro občany všech zemí. Ve středu se kolem něj ale rozpoutal zmatek, protože Chorvatské turistické sdružení v Praze oznámilo jeho zrušení pro občany EU, tedy i pro Česko. Honcová naopak informace nejdříve popřela a stejně se později vyjádřil i Kühnl.

Proti vyhlášce se zvedla vlna odporu. Nelíbila se českým cestovním kancelářím, ale ani chorvatským hoteliérům a pracovníkům v turistickém ruchu. Ti by podle ohlasů z tisku prý přišli o část české klientely. Tvrdili, že poté, co nařízení začalo platit, začali Češi rušit své pobyty. Chorvatsko je pro Čechy dlouhodobě nejoblíbenějším místem dovolené.

E-mail Chorvatského turistického sdružení
V Praze, dne 04. 06.2008 Vážení, dovolujeme si Vám oznámit, že na základě rozhodnutí Chorvatské Republiky se Nařízení o zákazu dovozu masa, masných výrobku, mléka a mléčných výrobků nebude se vztahovat na členské země EU. Prosíme Vás, abyste o tom informovali veřejnost. S pozdravem Antun Plenković Ředitel Chorvatské turistické sdružení

Chorvatsko patří již tradičně mezi Čechy nejnavštěvovanější destinace. Podle odhadů Asociace českých cestovních kanceláří a agentur do země vycestovalo loni zhruba 800 tisíc občanů ČR. V posledních týdnech však dovolená u Jadranu zaznamenala řadu komplikací.

Vedle zákazu dovozu masných a mléčných výrobků v Chorvatsku přišli Slovinci se zpoplatněním dálnic. Minimální cena známky je 35 eur a bude nutné ji zaplatit od 1. července.

List Slobodna Dalmacija už upozornil, že by pro letní sezónu větší výpadek českých rekreantů mohl znamenat hotové zemětřesení. Nejvíce by postihl majitele apartmánů v Dalmácii, kam jezdí až 80 procent českých návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám