Hlavní obsah

Publicista Jiří X. Doležal zahájí hladovku pro radar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Známý publicista Jiří X. Doležal chce v pátek zahájit protestní hladovku proti "populismu českých politiků, kteří odmítají americký radar", a za urychlený podpis smlouvy o budování radaru mezi vládami ČR a USA. Doležal chce hladovět až do podpisu smlouvy o radaru.

Článek

"Dokud proti radaru hladověli aktivisté jako pan (Jan) Tamáš, bylo vše v pořádku. Když se však do hladovění zapojila řada předních politiků koaličních i opozičních stran a veřejně známých osobností, přišel čas ukázat, že ne všichni občané České republiky odmítají zvýšení bezpečnosti naší země a ochranu našeho národa před možným ohrožením z Asie," uvedl Doležal.

Svůj protest chce zahájit na tiskové konferenci s názvem "Poslední snídaně Jiřího X. Doležala". O symbolické "řetězové hladovce", kterou nyní chtějí držet odpůrci radaru z řad politiků či umělců, prý neuvažoval. "Ale přistoupil bych na ni, pokud by se do ní zapojily osobnosti stejného veřejného významu jako ty, které přebraly hladovku od pana Tamáše," řekl Doležal.

O zdraví se začne starat nejdříve za tři týdny

Zatím neřešil ani možnost lékařského dohledu nebo konzultací s odborníky kvůli zdravotním problémům, které by mu hladovka mohla způsobit. "Myslím, že nějaké zdravotní riziko může hrozit asi po měsíci, takže to začnu řešit až za tři týdny," prohlásil Doležal.

Hlavní smlouvu o základně i doplňkovou dohodu SOFA o pobytu amerických vojáků na českém území by měly USA a Česká republika podepsat do poloviny července.

Aktivisté Tamáš a Jan Bednář od 13. května drželi hladovku proti vybudování americké protiraketové základny v ČR. V pondělí ji přerušili a na jejich protest má navázat symbolická "řetězová hladovka", do které se zapojí někteří politici a další veřejně známí lidé. Jednodenní půst budou držet například poslankyně Strany zelených Olga Zubová, herečka Anna Geislerová, bývalý disident a novinář Petr Uhl, senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková nebo sociolog Jan Keller.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám