Hlavní obsah

Bouřky s krupobitím budou hrozit do čtvrtka, varují meteorologové

• Aktualizováno

Od pondělí do čtvrtka mají podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ)Česko dál sužovat bouřky se silnými přívalovými dešti. Bude je doprovázet krupobití a nárazový vítr. Během pondělí se budou bouřky vyskytovat v jihozápadních Čechách, v úterý mají zasáhnout celé území Čech a potrvají až do čtvrtka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Průtrž mračen v hlavním městě

Článek

"Během pondělního odpoledne se budou v jihozápadní polovině Čech vyskytovat bouřky, které ojediněle budou doprovázeny krupobitím, přívalovými srážkami a silným nárazovitým větrem. Zítra se bouřky s nebezpečnými jevy budou vyskytovat i na ostatním území Čech," konstatuje výstražná zpráva ČHMÚ. Podle meteorologů by místy mohlo napršet až 50 mm srážek.

Na co si dávat pozor při bouřce:
Vzhledem k přívalovým dešťům může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů a komunikací.
Experti doporučují zabezpečit okna, skleníky a lehčí věci. V případě bouřky v otevřené krajině je třeba vyhledat nižší polohy a vyvarovat se blízkosti větších stromů a stožárů. "Nutno dávat pozor i na možnost pádu drátů elektrických rozvodů," uvádí zpráva.
Řidiči by měli jezdit opatrně, v případě krupobití, výrazného zesílení větru či deště i zastavit na bezpečném místě.
Při pobytu na vodní hladině (jako plavci, na člunu apod.) dostat se co nejrychleji na břeh.
Zdroj: ČHMÚ

Silné místní bouřky zasáhly Česko již o víkendu. Přívaly deště, doprovázené někdy kroupami, zatopily desítky sklepů. Na českobudějovickém vlakovém nádraží poškodila bouře zabezpečovací zařízení, což znemožňovalo příjezd vlaků od Prahy a Plzně do stanice. Prahu zasáhla v neděli odpoledne silná bouřka a poškodila žižkovský vysílač.

V Praze v sobotu pracovníci meteorologické stanice v Klementinu naměřili teplotní rekord - 32,5 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 1868 byl překonán o 2,2 stupně Celsia. Mimořádně teplý byl už pátek, kdy teploty na řadě míst Česka překročily teploty 30 stupňů. Takzvaný tropický den si tak lidé užili poprvé od začátku roku, loňský květen takových dnů přinesl 15.

Závan horkého vzduchu ze Sahary přinesl v uplynulých dnech mimořádná vedra i do dalších částí Evropy. Podobné počasí panuje na Balkáně i v jižní části střední Evropy. O změny dlouhodobých teplotních rekordů se horký vzduch postaral v Rakousku a Maďarsku, nejtepleji ale bylo v Makedonii a na pevninském Řecku. Teploty leckde přesahovaly 35 stupňů. Svůj rekord pro 28. květen zaznamenalo i Bulharsko včetně rekreačních středisek na Černém moři.

Reklama

Související články

Česko zasáhly bouřky a silné deště

Česko v sobotu a v neděli odpoledne zasáhly silné místní bouřky. Přívaly deště, doprovázené někdy kroupami, zatopily desítky sklepů. Na českobudějovickém...

Výběr článků

Načítám