Hlavní obsah

Armáda zastavila přebírání tatrovek, do kabin zatéká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Armáda v pátek pozastavila přebírání nákladních vozidel Tatra. Důvodem je závada kabin automobilů, do kterých při dešti zatéká voda. Armáda vyzvala společnost Tatra Kopřivnice ke zjednání nápravy, uvedla Jana Růžičková z generálního štábu české armády.

Článek

Dodávky vozů Tatra jsou přitom jedním z největších kontraktů české armády. Armáda si od kopřivnické automobilky objednala 556 aut za 2,6 miliardy korun.

Pozastavení přebírání vozidel Tatra 810 nařídil náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. Zároveň přikázal kontrolu těch vozidel, které už armáda převzala. Vojsko zatím převzalo celkem 121 tatrovek a 72 z nich už předalo svým útvarům a zařízením.

Závadu objevili pracovníci na základně v Novém Jičíně. Ze 49 kontrolovaných vozů zjistili špatné těsnění kabin celkem ve 14 případech.

Mluvčí automobilky Vladimír Bystrov řekl, že nekvalitní těsnění poklopu kabiny dodala společnost SVOS Přelouč. Tatra Kopřivnice si podle něj tohoto dodavatele vybrala v souladu s přáním vlády, která chtěla upřednostnit českého výrobce.

"Na trhu přitom byly spolehlivé a ověřené alternativy od zahraničních výrobců," podotkl mluvčí. Dodal, že Tatra už s dodavatelem nekvalitního dílu sjednala nápravu, která spočívá ve výměně těsnění u všech dodávaných automobilů za těsnění nové, zesílené. 

Nákup nákladních tatrovek, které mají nahradit zastaralé "vétřiesky", se neobešel bez problémů. Vojsko mělo původně první vozidla obdržet již v listopadu. Zakázka se však kvůli nesrovnalostem, které vyplynuly během testů automobilů, zpozdila. První vozidla proto vojáci převzali až koncem března. Automobilce nyní za zpoždění dodávky hrozí vysoká pokuta.

Problémy s Tatrou

Tendr na nákladní vozy Tatra je v poslední době zřejmě nejdiskutovanější státní zakázkou na automobily. Tatra při zadávání zakázky nezvítězila ve výběrovém řízení, ale byla vybrána přímo s odůvodněním, že je potřeba podpořit český průmysl. Dohodu v prosinci 2006 podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý.

Média navíc nedávno upozornila na skutečnost, že společnost Tatra Kopřivnice měla uzavřenou smlouvu s bývalým vojákem Pavlem Stoškem, který za provizi údajně pomáhal nákup tatrovek zprostředkovat. Firma však toto tvrzení popřela. Případem se zabývá protikorupční policie. Opoziční ČSSD chce zřídit parlamentní komisi, která by nákup vozidel Tatra prošetřila.

Reklama

Související témata:

Související články

Tatra předala armádě první terénní auta

Automobilka Tatra Kopřivnice v Novém Jičíně předala Armádě ČR prvních devět vozidel ze zakázky více než pěti stovek terénních automobilů za zhruba 2,6 miliardy...

Výběr článků

Načítám