Hlavní obsah

Ztraceným dvojčatům z Olomouce šlo o život

Novinky, pem
OLOMOUC
Aktualizováno

Dvojčatům z Olomouce, která byla od středečního večera pohřešována, hrozilo bezprostřední ohrožení života. Miminka byla v kočárku zaházena dekami a mohla se udusit. Propuštěna byla po druhé hodině odpoledne, řekl Novinkám mluvčí olomoucké nemocnice Egon Havrlant.

Článek

Po třetí hodině odpoledne již matka s oběma dětmi přijela domů. Opustili nemocnici zadním vchodem.

Olomoučtí policisté dvojčata nalezli ve středu asi hodinu před půlnocí v bytě na olomouckém sídlišti. Děti jsou podle lékařů v pořádku, noc ale strávily v nemocnici. Novinkám to sdělila mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová. 

Svědkyně Stanislava Coufalová dvanáctileté děvče s unesenými dvojčaty viděla v Dělnické ulici ve středu okolo půl šesté odpoledne.

„Byla jsem u rodičů, kteří bydlí naproti. Dívku jsem potkala s kočárkem. Divné mi to ale nebylo, neboť ji s kočárkem vídám často. Myslím, že je to úplně normální holka. Má čtyři sourozence, dva bratry a dvě sestry. Bydlí tady s otcem, zatímco ostatní děti jsou s matkou. Její rodiče jsou rozvedeni,“ řekla Právu ve čtvrtek Coufalová.

„Miminka spala v kočárku, který byl v pokoji zaházen různými dekami a v případě, že by děti nebyly nalezeny včas, hrozilo bezprostřední ohrožení jejich života. Nyní probíhá vyšetřování,“ řekla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.

Děti se ztratily v Olomouci ve středu odpoledne. Jejich matka kočárek v 16:00 na chvíli svěřila dvanáctileté dívce, kterou zřejmě dobře neznala. Dívka i s kočárkem zmizela. Ztrátu kojenců nahlásila žena v 19:30.

Dům v Dělnické ulici, kde dvojčátka byla ve středu krátce před půl nocí nalezena.foto: Právo/Petr Marek

Motivem dívčina jednání byla s největší pravděpodobností touha pečovat o děti. Ve čtvrtek vyslechla policie matku dětí i školačku. Případ kriminalisté předběžně kvalifikovali jako únos.

"Budeme chtít psychologický posudek dívky," řekla Právu Dolejšová.

Dívka oslovila maminku dvojčátek s tím, že je povozí před domem. V nestřeženém okamžiku s dětmi odjela přes město a odvedla je k sobě domů, kde je poté našli policisté. Šlo o sídliště v Dělnické ulici. Dívka byla s dětmi v bytě. Žije s otcem, ten se ale vrátil později.

Dívku matka znala jen zběžně

Děti byly převezeny do nemocnice, kde je lékaři vyšetřlili. Malý Tomáš a Lucie jsou v pořádku. V nemocnici zůstaly děti i jejich matka přes noc na pozorování, ve čtvrtek odpoledne budou pravděpodobně propuštěni všichni domů.

Kočárek i s dětmi zmizel v Bystrovanské ulici v Olomouci. "Žena dívku podle výpovědi zřejmě dobře neznala," řekla Novinkám mluvčí policie Dolejšová. Podle ní věděla, jak se dívka jmenuje křestním jménem.

Do pátrací akce bylo ihned nasazeno asi 50 policistů a strážníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám