Hlavní obsah

Kdo zateplí dům, neplatí pět let daň

Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří zateplí svůj rodinný či obytný dům nebo panelák, získávají kromě velkých úspor energií ještě jednu velkou výhodu: nemusí pět let platit daň z nemovitosti. I když je možné, že toto osvobození od daně bude od roku 2010 zrušeno, v současnosti se vyplatí ho využít.

Foto: Štěpán Luťanský, Právo

Hlavní podmínkou pro poskytnutí osvobození je to, že na zateplení vydal stavební úřad stavební povolení.

Článek

Podle informací Práva, ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) navrhuje vládě, aby od roku 2010 bylo – vedle zrušení osvobození od daně pro novostavby – zrušeno i toto osvobození. Zatím však není jasné, zda tento návrh v parlamentu projde.

I kdyby k tomu došlo, tak se vyplatí do roku 2010 toto osvobození od daně využívat. Někteří vlastníci domů a bytů však o daňové úlevě nevědí, a proto vysvětlíme, kdy a jak lze osvobození získat.

Stavební povolení je nutné

Hlavní podmínkou pro poskytnutí osvobození je to, že na zateplení vydal stavební úřad stavební povolení. V tom bývá často největší zádrhel. Už v minulosti totiž stačilo nemovitost v některých případech zateplit jen na základě ohlášení.

Po přijetí nového stavebního zákona účinného od ledna 2007 se tato záležitost ještě více uvolnila – stavebník se často může pustit do zateplení, aniž by měl vůči stavebnímu úřadu nějakou povinnost. O tom, kdy je nutné stavební povolení a kdy není zapotřebí nic, by se měl stavebník poradit se stavebním úřadem.

Rychlá a jednoduchá cesta bez stavebního povolení ale znamená konec šancím na osvobození od daně. A to přesto, že samo zateplení může být provedeno stejně kvalitně, nebo i kvalitněji než to, na které bylo vydáno povolení.

Pro stavební povolení je nutné předložit dokumentaci

Vázat osvobození od daně na stavební povolení je fakticky diskriminace velké části stavebníků. Je to ale v zákoně výslovně stanoveno, tak se nic nedá dělat. Zcela zbytečné je finanční úřad či ministerstvo financí žádat o výjimku. Nikdo není oprávněn postupovat jinak než stanoví zákon.

Za této situace vlastník nemovitosti sice teoreticky může udělat to, že bude tlačit na stavební úřad, aby mu na chystané zateplení vydal stavební povolení, ale současně s tím by musel předložit projektovou dokumentaci a další doklady.

To je pro něj komplikace, kterou mu ani případné pětileté osvobození od daně patrně nebude kompenzovat. Pokud by se osvobození od roku 2010 mělo zrušit, tak se mu to nevyplatí v žádném případě.

Osvobození lze získat i zpětně

Je-li podmínka stavebního povolení splněna, může vlastník domu v roce, který následuje po dokončení zateplení a vydání rozhodnutí o kolaudaci, podat přiznání k dani z nemovitosti, jehož prostřednictvím uplatní nárok na osvobození od daně.

„Bez přiznání, například formou žádosti, to nejde,“ potvrdila Právu Věra Kokešová, vedoucí odboru daní a dotací Finančního ředitelství pro hlavní město Prahu. Vysvětlila, že je-li přiznání podáno do 31. ledna na aktuální kalendářní rok, podá poplatník řádné daňové přiznání.

Pokud se zateplí panelák, například vlastník třípokojového panelového bytu v Praze ušetří na dani okolo 400 korun ročně.foto: Právo/Štěpán Luťanský

Pokud se nárok na osvobození uplatňuje na aktuální kalendářní rok po tomto termínu, nebo se osvobození uplatňuje i zpětně, například od roku 2007, poplatník podává dodatečné přiznání.

Příklad zpětného nároku u panelového domu

Kolaudace zateplení panelového domu proběhla loni v prosinci a výbor společenství vlastníků se dozví o možnosti uplatnění osvobození od daně z nemovitostí až letos v červnu.

Nic není ztraceno. Všichni vlastníci bytů mají možnost podat dodatečné přiznání k dani z nemovitostí za letošní rok, v němž uplatní osvobození od daně. Již zaplacenou daň za letošní rok, kterou musí uhradit v termínu do 31. května, jim finanční úřad vrátí, ale musí jej o to požádat.

Pokud byla kolaudace provedena např. v roce 2005, je možné na základě dodatečného přiznání získat osvobození od daně zpětně od roku 2006 do roku 2010. Přiznání k dani z nemovitostí, jehož prostřednictvím se uplatňuje osvobození, se podává finančnímu úřadu, v jehož obvodu leží nemovitost.

Kolik ušetříme?

Kolik se osvobozením na dani ušetří, je individuální. Výše daně se liší podle zastavěné plochy domu či podlahové plochy bytu a dále podle velikosti obce.

Například u jednopatrového domu v Praze se zastavěnou plochou 100 čtverečních metrů by činila úspora na dani ze stavby 875 korun ročně, v okresním městě 350 a v nejmenší obci 175 korun.

Pokud se zateplí panelák, ušetří na dani například vlastník třípokojového panelového bytu v Praze okolo 400 korun ročně.

Reklama

Související články

Zateplení pro panelák i rodinný dům

Ceny energií stále stoupají, proto je rozumné investovat do zateplení domu. Poměrně vysoká částka, kterou takto vynaložíme, se nám časem vrátí v podobě menší...

Správná volba zateplení ušetří peníze

Mezi nejvíce používané tepelné izolace patří pěnový polystyren. Jeho hlavní předností jsou dobré tepelněizolační a mechanické vlastnosti, nízká hmotnost...

Výběr článků

Načítám