Hlavní obsah

Bouřka pustošila severozápad Čech, vyžádala si jednoho mrtvého

Právo, Novinky, ČTK, sil, mák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Škody možná až za stovky tisíc korun a jeden lidský život si vyžádala bouřka, která se prohnala v noci na sobotu nad Karlovarskem a Ústeckem. Poškozeno bylo několik objektů, popadala řada stromů a přívalový déšť zaplavoval sklepy. Místy napadlo i několik centimetrů krup. Blesk zabil v rekreační chalupě v osadě Jizerka v Jizerských horách 59letého muže.

Foto: Martin Polák, Právo

Hasiči v sobotu v Jáchymově likvidovali popadané stromy před lázeňským domem Běhounek.

Článek

Ačkoli na místo okamžitě vyjel záchranář z nedaleké služebny horské služby a přijel také lékař, muže se už nepodařilo zachránit. Právu to sdělil náčelník Horské služby pro oblast Jizerských hor a Ještědu René Mašín.

"Náš záchranář ze stanice Jizerka byl na místě během několika minut a muže resuscitoval. Bohužel se ho nepodařilo oživit ani po příjezdu posádky záchranné služby z Tanvaldu a lékař konstatoval smrt,“ uvedl Mašín.

"Výboj blesku sjel do rekreanta kolem 03:00 přes rozsvícenou stropní lampu. U stolu pod ní sedělo pět lidí. Ostatní čtyři vyvázli bez zranění," doplnil Mašín.

Rekreační chalupa, kde se tragédie odehrála, stojí nedaleko od chaty Pešákovna na konci Jizerky. Osada patří k nejvýše položeným obydleným místům v Libereckém kraji a leží pod více než 1000 metrů vysokým Bukovcem.

Prudká bouře páchala škody na Chebsku a Karlovarsku

Silná bouře zasáhla v pátek večer také Karlovarský kraj, doprovázely ji intenzivní blesky a místy i vichřice. Na řadě míst způsobila škody, které prozatím nejsou vyčísleny. Poškozeno bylo několik objektů, popadala řada stromů a přívalový déšť zaplavoval sklepy, řekl mluvčí krajských hasičů František Petr.

Nejvíce postiženo bylo Chebsko, kde hasiči čerpali vodu z téměř dvou desítek zaplavených sklepů. Převážně se jednalo o rodinné domky v Pomezí, Františkových Lázních a Hazlově.

:. Místy napadlo několik centimetrů krup.foto: Novinky

"Někde hladina vody dosahovala i jeden metr," konstatoval Petr. "Kvůli tomu museli lidé například vypnout elektrická čerpadla a zůstali bez topení," uvedl.

Na Karlovarsku hasiči odstraňovali několik stromů popadaných na cesty a v Hroznětíně zase utrhl vítr část střechy z jedné budovy. Letící plech ohrozil elektrické vedení. Ve Františkových Lázních pak vyprošťovali hasiči člověka uvězněného v automobilu. "Tak prudká bouřka v tuto dobu všechny překvapila. Žádnou meteorologickou výstrahu jsme nedostali," dodal mluvčí.

Padaly centimetrové kroupy

Veškeré škody zatím stále nejsou vyčísleny. Půjde ale patrně o desítky, možná až statisíce korun.

Podle meteorologů páteční silnou bouřku způsobil střet teplého a studeného vzduch v oblasti Krušných hor. Ten pak vyvolal zhruba tři bouřky. „Nebylo to obvyklé,“ řekl Právu Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové na Sokolovsku.

V pátek večer tam podle něj padaly kroupy o velikosti 1 až 1,5 centimetru. „Byla jich tu dvoucentimetrová souvislá vrstva,“ popsal s tím, že v Šindelové napršelo za dvě hodiny 21,9 milimetru na metr čtvereční vody. „Za tak krátkou dobu je to poměrně dost,“ poznamenal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám