Hlavní obsah

Londýnští Chelsea míří do Čech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Londýnská punková legenda Chelsea se představí tento týden v Kadani, Praze a Písku. V České republice je tato kapela na turné, které připomíná třicet let od nástupu punku. Chelsea patří k průkopníkům stylu, vystupovala už v roce 1976.

Článek

Anglická skupina spolu s českými Do řady! vystoupí už ve středu v Kadani. Ve čtvrtek se představí v Praze a v pátek v Písku. V sobotu ji čeká koncert v Bratislavě.

Soubor se v České republice představí se zpěvákem Genem Octoberem, který kapelu zakládal. Na kytaru v ní bude hrát James Stevenson, který v kapele působil už na konci sedmdesátých let. Doplní je rytmika tvořená Chrise Bashfordem a baskytaristou Buzzcocks Tonym Barberem.

Současníci legend 

Chelsea stáli na počátku punkového hnutí, koncertovali už v roce 1976 a jejich zpěvák pomáhal založit první londýnský punkový klub Roxy. Po slibném nástupu se však na chvilku kariéra kapely zadrhla, když v kapele zůstal jen Gene. Zbylí členové založili jinou slavnou punkovou kapelu Generation X, ve které zazářil Billy Idol.

Gene však kapelu obnovil a v novém obsazení vystupoval před The Clash. Na samostatném turné před nimi hráli tehdy teprve začínající Police.

Ani druhé obsazení nevydrželo dlouho a v roce 1980 stavěl Gene kapelu znovu. Zaměřil ji na proletářský punk s výrazně levicovými názory. Přestože se obsazení měnilo pomalu každý rok, vytrvalý Gene dokázal kapelu s pauzami udržet při životě až do dnešních dob. Za svou kariéru natočili Chelsea patnáct řadových desek a sedm výběrových alb. Poslední Faster, Cheaper And Better Looking vyšlo v roce 2005.

Chelsea se v české republice představili už v polovině devadesátých let, když byli na turné k desce Alternative. Jejich koncert v Bunkru přilákal velké množství punkerů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám