Hlavní obsah

Policie vybrala novou podobu svých vozů, budou stříbrno-modré

Novinky, pno
Aktualizováno

Nové služební vozy Policie České republiky budou mít stříbrnou barvu s vodorovným modrým pruhem na bocích a kratšími modrými a žlutými pruhy v zadní části vozu. První vozy v novém barevném provedení by měli policisté dostat ještě tento rok.

Článek

Ve vodorovném pruhu se může objevit nápis Pomáhat a chránit, který policie používá i v současné době. Podobně budou označeny také policejní motorky. Změna se dotkne pouze nově nakupovaných vozů v následujících letech. Současná bílá auta se zeleným pruhem budou policistům pomáhat až do svého vyřazení.

Od letošního roku do roku 2011 nakoupí policie celkem 3000 nových služebních vozů, za které zaplatí přibližně 1,4 miliardy korun. Letos to má býr asi 700 aut. Podle policie je hlavním důvodem změny vozů barevné sjednocení designu celé policie.

Nově zvolený design vozů si vysloužil kritiku u opozičních politiků i některých odborníků. Stříbrná metalíza podle oponentů vozy prodraží a na silnicích bude údajně hůř viditelná. O opaku je ale přesvědčen policejní prezident Oldřich Martinů. Argumentuje i tím, že jako ojetá se budou stříbrná vozidla lépe prodávat.

Dalším důvodem změny barvy je podle policie skutečnost, že nová kombinace barev je agresivnější a bude v lidech vyvolávat větší respekt.

Policejní vozy by měly být výrazné

Změna designu byla podle Pavla Holého z Vojenského historického ústavu, který také zpracovával grafické návrhy, potřebná. „Už dávno bylo v celé Evropě stanoveno, že policie bude mít modrou a armáda zelenou barvu. V devadesátých letech to pak byl jakýsi krok zpět, když se zvolila bílo zelená barva,“ řekl Novinkám.

Po revoluci v roce 1989 se objevily bílé policejní vozy se zeleným pruhem.

Podle něj byla i kombinace matného zeleného pruhu na bílém voze špatná. „Vůz policie by měl být výrazný, viditelný a jednoznačně rozlišitelný. Zatímco hasiči na celém světě mají velká auta a dohodli se na červené barvě, sanitky jsou také větší vozy a všude se jednotně používají bílé nebo citrónově žluté, policie používá vozy převážně malé a o to víc musí být vidět,“ doplnil pro Novinky Holý.

Policejní volha v roce 1981 v barevné kombinaci bílé a žluté. Na svou dobu se jednalo o revoluční design.foto: ČTK

Proto musí být podle něj vozy jednoznačně odlišitelné. „Nedávná studie ukázala, že kombinace modré a citrónovově žluté je pro policejní vozy vhodná. Je to kombinace barev, na které lidé nejrychleji reagují. Takovou kombinaci používají policisté například v Londýně,“ řekl Holý.

Modré vozy policie používala v minulosti. Kvůli modrobílému provedení se tehdy policejním vozům lidově přezdívalo „mlíkaři“. Foto: Pshzd.cz

Modrou barvu měly policejní vozy již v dávné historii, pamětníci si jistě vzpomenou na oblíbenou přezdívku „mlíkaři.“ V sedmdesátiletých letech přišla další změna. „I přes vzpomínky na Sbor národní bezpečnosti a další politické okolnosti tehdejší doby je faktem, že zvolená kombinace designu byla úžasná,“ řekl Holý.

Doplnil, že zvolený design vozů prošel jen proto, že nikdo vesměs neznal tehdejší provedení amerických policejních vozů. Ty sice nebyly žluté barvy, ale princip s jinak barevnými dveřmi byl převzatý.

Anketa

Líbí se Vám nový vzhled policejních vozů
Ano
21,1 %
Ne
77,1 %
Nevím
1,8 %
Celkem hlasovalo 46094 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám