Hlavní obsah

Světovým autem roku 2008 je Mazda 2

Novinky,

Titul světového nejlepšího auta roku 2008 (World Car of the Year 2008) získala japonská Mazda 2. Porazila ve finále Ford Mondeo a Mercedes-Benz třídy C.

Foto: Jan Čech, Novinky

Mazda 2 vyniká především dynamickým designem.

Článek

Podle čtenářů Novinek by sice mělo být pořadí jiné (Mazda 2 byla podle naší ankety až na třetím místě), ale to si nemysleli porotci, kteří na autosalonu v New Yorku nejlepší vůz vyhlašovali.

Mazda byla oceněna i v rámci vzhledu, a to tím, že se dostala do finále i v kategorii o nejlepší design. Zde se však musela sklonit před Audi R8. Tento automobil pak získal v soutěži double, když pro sebe získal i cenu o Nejlepší sportovní vůz.

Kategorii o nejekologičtější automobil pak ovládlo BMW s modelem 118d Efficient Dynamics.

Co je WCOTY?

Soutěž WCOTY (World Car of the Year) byla poprvé oficiálně vyhlášena v lednu roku 2004 a byla iniciována a je organizována a vedena automobilovými novináři z celého světa. Porota čtyřiceti sedmi motoristických novinářů z různých zemí vybrala celkového vítěze v tajném hlasování – které bylo postaveno na zkušenostech s jednotlivými vozy, které novináři získali jakou součást jejich profesionální činnosti. Členové poroty pocházejí z Asie, Evropy, severní a jižní Ameriky a také z dalších částí světa.

Soutěž o auto roku se ale koná i na kontinentální úrovni. Evropským vozem roku 2008 se stal Fiat 500, když na druhém místě stála nyní celosvětová vítězka Mazda 2. Třetí pozici pak obsadil Ford Mondeo.

V České republice se Autem roku stala Kia cee´d před Fordem Mondeo, Fiatem 500, Mercedes-Benzem třídy C a Lexusem LS460.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám