Hlavní obsah

Největší hromadná nehoda zablokovala dálnici D1 na 11 hodin

Právo, Novinky, ČTK, rav, jjí, pno, pab
JIHLAVA
Aktualizováno

Na 100. kilometru dálnice D1 se ve čtvrtek dopoledne ve směru na Prahu srazilo v několika hromadných nehodách ve sněhové bouři více než sto aut. Nehody si vyžádaly na tři desítky zraněných lidí. Po zhruba jedenácti hodinách se podařilo obnovit provoz v obou jízdních směrech na Prahu i na Brno. Zhruba dvě a půl hodiny po půlnoci už byly v obou směrech volné oba pruhy.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Hromadná nehoda se stala na stém kilometru dálnice D1 nedaleko obce Skorkov na Jihlavsku.

Článek

Odstraňování následků hromadné nehody v obou jízdních směrech bude podle mluvčí kraje Jitky Svatošové pokračovat minimálně celý pátek.

:. Kolona aut na D1 po hromadné nehoděfoto: Právo/Jiří Jíra

Ministr vnitra Ivan Langer na zasedání krizového štábu kraje Vysočina prohlásil, že situace je stabilizovaná. Podle Langra zásah armády, který se původně zvažoval, nebyl nutný.

Záložní zdroj pohonných hmot, který hasiči preventivně připravili na 142. kilometru dálnice D1 u Velkého Meziříčí, nebyl potřeba. "Souprava obsahuje kanystry na rozvoz pohonných hmot a například také várnice na rozvoz teplých nápojů," řekl vedoucí oddělení řízení krizových situací kraje Vysočina Jan Murárik. Souprava pro doplňování pohonných hmot na místě z preventivních důvodů zůstane až do odvolání.

Uvězněno bylo asi 20 tisíc lidí

Auta sjíždějící z dálnice způsobila odpoledne dopravní kolaps v Jihlavě. Na dálnici D1 bylo uvězněno zhruba 20 tisíc lidí, akutní případy, tedy zranění, záchranáři vyřešili.

:. Na D1 havarovaly desítky aut (Zdroj: ČTK)

"Nasadili jsme na místo vrtulník s leteckými záchranáři, kteří se tak mohli dostat přímo na to nejhorší místo. Ti hasičtí záchranáři měli s sebou vyprošťovací zařízení, aby mohli rychle pomoci zraněným,“ popsal Kopáček. „Druhý vrtulník tam pak monitoroval situaci zeshora,“ doplnil.

Hasiči poskytovali postiženým i uvízlým motoristům následnou péči. „Máme tam přistavené autobusy, rozdáváme lidem horký čaj a těm, komu chybí, i pohonné hmoty z našich zásob,“ upřesnil v době zásahu mluvčí HZS.

:. Hromadná nehoda se stala na stém kilometru dálnice D1 nedaleko obce Skorkov na Jihlavsku.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Záchranáři a silničáři začali po poledni v postupném odstraňování zničených automobilů z dálnice.

:. Lidé u jedné z havárií na dálnici D1.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Před čtrnáctou hodinou se podařilo zlikvidovat jednu z nehod na stém kilometru dálnice.

:. V karambolu havarovalo více než sto automobilů.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Záchranná služba vyhlásila událost za hromadné neštěstí.

Po jedenácté hodině dopoledne byla dálnice v obou směrech uzavřena mezi 90. a 140. kilometrem. V úseku se stalo velké množtví nehod. Na dálnici přistávaly vrtulníky záchranářů, které transportovali k nepřístupným místům záchranáře.

:. Místo jedné z mnoha srážek.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

V poledne zasedl krizový štáb. Záchranáři pomáhali stovkám řidičů, kteří uvízli v krizovém úseku.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Záchranáře transportovaly k nepřístupným místům vrtulníky

"Je to těžko popsatelný pohled, na přibližně 20 metrech je kolem 30 havarovaných rozbitých aut, vrtulníky přivážejí a vysazují záchranáře, několik sanitek je uvězněno v kolonách," řekl jeden ze svědků nehody.

Policie sice stanovila objízdné trasy, ale i ty se rychle ucpaly. Hejtman kraje vysočina Miloš Vystrčil vyzval řidiče kamiónů, aby objízdné trasy nepoužívali a raději zůstali stát na dálnici.

:. Záchranáři u hromadné nehody.foto: ČTK/Luboš Pavlíček

Na místo přijel také autobus hasičů. Ti distribuovali také teplé nápoje lidem v kolonách.

"Na místě zasahovalo celkem sedm profesionálních hasičských jednotek," řekla mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová. Vrtulníky odvezly těžce zraněné do nemocnic v Jihlavě, Pelhřimově a Brně. Ve směru na Brno byla dálnice uzavřena také na 139.kilometru kvůli další nehodě.

:. Sněhová bouře se přehnala přes dálnici D1 a směřovala k Olomouci. Foto: pro Novinky L. Živný

Noční hromadná nehoda na D5

Hromadná nehoda se stala v noci na čtvrtek i na dálnici D5. Srážku šesti vozidel zavinilo náledí. Nehoda na osm hodin zcela ochromila dálnici mezi Benešovicemi a Novou Hospodou na 123. kilometru. „Mezi pěti zraněným je jedno těžké," informovala Právo mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

:. Náledí zapříčinilo srážku šesti vozidel na dálnici D5.foto: HZS Plzeňského kraje

Dálnice byla znovu otevřena po 07:30. Řidiči na zmrzlém Šáreckém mostě nepřizpůsobili rychlost stavu vozovky a těsně za ním se střetli. Postupně do sebe nabouraly tři osobní automobily, dvě dodávky a nákladní automobil, který prorazil středové bariéry a skončil v protisměru dálnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám