Hlavní obsah

Komunistický svaz mládeže soud definitivně zrušil

PRAHA

Předloňské rozhodnutí ministerstva vnitra o rozpuštění Komunistického svazu mládeže (KSM) platí. Městský správní soud ve středu zamítl žalobu KSM proti ministerstvu vnitra, které o zrušení rozhodlo už dříve. Soud se tak přiklonil k názoru ministerstva.

Článek

Proti verdiktu soudu si KSM může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. KSM ale musí činnost skončit už nyní, respektive hned poté, co dostane písemné oznámení o rozhodnutí.

Mladí komunisté napadli rozhodnutí ministerstva vnitra proti zrušení svazu. Ministerstvo KSM rozpustilo na podzim roku 2006 kvůli programu. V něm KSM uváděl, že se bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským.

Spornou se stala zejména věta, kde „svaz stojí o revoluční překonání kapitalismu a o nastavení ekonomických podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření komunistické společnosti.“

Podle svazu se tak mělo stát odstraněním soukromého vlastnictví a nahrazením například i socialistické demokracie.

Podle ministerstva vnitra je to však v rozporu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. Současně je to také neslučitelné se základními demokratickými principy. KSM se domnívalo, že ministerstvo postupovalo v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu. KSM chtělo, aby soud rozhodnutí ministerstva zrušil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám