Hlavní obsah

Ochranáři chtějí vyhnat vodáky z Teplé Vltavy

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi šumavskými obcemi, podnikateli a správou šumavského národního parku se strhl ostrý souboj o budoucí podobu turistického využití Teplé Vltavy. Ochranáři totiž chtějí pohyb vodáků na území parku tvrdě omezit.

Foto: Archiv , Právo

Vodáci na Šumavě by mohli být minulostí.

Článek

Správa šumavského národního parku nově navrhuje, aby na nejfrekventovanější trasu ze Soumarského mostu do Pěkné směly lodě, jen pokud hladina řeky neklesne pod 61 centimetrů. Nyní je limit 45 centimetrů.

Kromě toho by v úseku od poloviny června do poloviny srpna platil veškerý zákaz splouvání. Obce a podnikatelé se brání. Argumentují tím, že by toto nařízení zlikvidovalo turistický ruch v oblasti.

Bez turistů i miliónových tržeb

"Bude to mít závažný ekonomický dopad. Podle našeho střízlivého odhadu se ta ztráta pohybuje ve výši 20 miliónů korun. O práci v regionu přijdou desítky lidí. Nejde přitom jen o půjčovny lodí, ale i ostatní služby, což se přímo dotkne situace v dotčených šumavských obcích,“ řekl majitel půjčovny lodí Votus v Lenoře a na Soumarském mostě Ladislav Bláha.

Podle zástupců obcí si park diktuje nejtvrdší podmínky z již pěti hotových dokumentů, které si nechal vypracovat za poslední roky.

"Diskutovat a jednat je možné o podmínkách splouvání, nikoliv o zavření řeky,“ řekl předseda Svazu obcí NP Šumava František Nykles, který je zároveň členem pracovní skupiny.

Vodáci ohrožují perlorodku

Ochranáři ustupovat nechtějí. "Na základě vědeckých studií, které shodně konstatovaly ohrožení přísně chráněných druhů jako je perlorodka říční, je Správa Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava nucena přistoupit k silnějšímu omezení splouvání horního toku Teplé Vltavy v úseku Soumarský Most - Pěkná,“ sdělil Právu mluvčí správy Radovan Holub.

Nový návštěvní řád je zatím ve fázi návrhu a musí jej ještě schválit Rada národního parku, v níž jsou zastoupeni kromě ochránců, také ekologové, zástupci obcí a vodácké veřejnosti včetně podnikatelů v této oblasti.

Pokud nebude radou schválen do 1. května, na tahu bude ministerstvo životního prostředí. Do doby jeho verdiktu budou platit loňská pravidla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám