Hlavní obsah

OBRAZEM: Tutanchamónova hrobka ve Vídni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Výstava Tutanchamón a svět faraonů začíná v neděli odpoledne ve Vídni v Národopisném muzeu (Museum für Völkerkunde). Jedná se o unikátní expozici 140 předmětů. Některé z nich doposud neopustily Egypt. Zhruba polovina z nich pochází přímo z hrobky faraona Tutanchamóna a polovina z dalších archeologických nalezišť v Egyptě.

Foto: Herwig Prammer, Reuters

Kanopy sloužily k ukládání vnitřností. Tato obsahovala žaludek faraona.

Článek

Expozice je instalována v deseti sálech, které jsou postupně stále temnější, a symbolizují tak jakési ponořování do stále hlubší minulosti. Poslední sál je pak osvětlen už jen světly z vitrín s vystavenými exponáty. K nejpozoruhodnějším patří zlaté sandály, v nichž byl faraon pohřben, nebo malý sarkofág, v němž byly odděleně pochovány jeho vnitřnosti.

:. Víko kanopy má představovat portrét Tutanchamóna.foto: Reuters/Herwig Prammer

O hrobce Tutanchamóna:
Tutanchamón žil zhruba před 3350 lety. Nevýrazný panovník 18. dynastie zemřel v necelých dvaceti letech, stal se však jedním z nejslavnějším z faraonů, protože v roce 1922 objevil britský archeolog Howard Carter jeho hrobku téměř nedotčenou. V ní bylo nalezeno přes 5000 vzácných předmětů. Vůbec nejproslulejší z nich - faraonova mumie nebo jeho zlatá maska - se již podle egyptských zákonů nesmějí vyvážet ze země.

Vídeňská výstava však není jedinou, která je v těchto dnech v Evropě věnována starověkému Egyptu. Výstava s podobným názvem (Tutanchamón a zlatý věk faraonů) i obsahem, ale s jinými exponáty putuje od roku 2004 po světě a momentálně je k vidění v Londýně. Tuto výstavu již v různých zemích vidělo přes čtyři milióny lidí.

:. Ve Vídni jsou k vidění i zlaté sandály.foto: Reuters/Herwig Prammer

Také výstava ve švýcarském Curychu je věnována Tutanchamónovi, ale je pojata zcela jinak: tam se návštěvník může podívat přímo do faraonovy hrobky, jak ji nalezli archeologové před 85 lety, expozice je ale vytvřena z replik a neobsahuje žádné originální nálezy.

:. Reprodukce sarkofágu je vystavena ve švýcarském Curychu.foto: Reuters/Michael Burhorez

Vídeňská výstava se bude bezpochyby těšit velkému zájmu rakouské i zahraniční veřejnosti. Již před jejím zahájením bylo prodáno přes 50 000 vstupenek. Otevřena bude denně až do 28. září, ale protože počet návštěvníků je pro každý den i hodinu limitován, doporučuje se rezervovat si vstup předem přes internet na adrese www.tut.khm.at. Plné vstupné pro dospělého činí 18 eur (asi 460 korun), pro děti a mládež do 17 let 8,50 eura (asi 220 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám