Hlavní obsah

Emma zničila v lesích třetinu toho, co Kyrill

Právo, Novinky, toh, fk
PRAHA
Aktualizováno

Víkendová vichřice Emma poničila podle zpřesněných odhadů v lesích státního podniku Lesy České republiky asi 1,7 miliónu metrů krychlových dřeva. V porovnání s loňským orkánem Kyrill jde zhruba o třetinovou škodu. Kyrill ve státních lesích tehdy poničil přes pět miliónů metrů krychlových dřeva. Novinkám to potvrdil mluvčí Lesů ČR Radek Drahný.

Foto: František Kšajt, Právo

Dřevorubci se v úterý činili v lesích na Toužimsku, které byly v Karlovarském kraji nejvíce postiženy.

Článek

"V současné době by již hlavní komunikace měly být uvolněny od popadaných stromů. Na řadě míst se již začalo se samotným zpracováním kalamity,“ komentoval Drahný.

Pro letošní rok plánovaly Lesy ČR vytěžit na sedm miliónů krychlových metrů dřeva. Čtvrtinu z toho budou tvořit škody po těžbě, o navýšení plánu podnik neuvažuje.

Nejvíce vichřice ničila lesy v jižních Čechách, které evidují asi půl miliónu metrů krychlových vývratů a zlomů. Výrazněji vichr zasáhl také západní a východní Čechy. Naopak minimální škody jsou například na Zlínsku, uvedla ČTK.

Již v pondělí Drahný Novinkám řekl, že lidé by do lesů neměli chodit. Hrozí jim totiž nebezpečí úrazu od suchých polámaných stromů.

Víkendové řádění vichřice způsbilo prozatím stamiliónové škody téměř po celé republice Energetická společnost ČEZ odhaduje, že její ztráty budou vyšší než při loňském Kyrillovi.

Škody budou narůstat

V Karlovarském kraji začalinají odstraňovat polomy. Zatímco loňský orkán Kyrill poškodil v kraji na 650 000 m3 dřeva, Emma poničila 140 000 m3. Právu to řekl ředitel Inspektorátu LČR v Karlovarském kraji Jiří Smýkal.

„Peníze zatím nepočítáme, protože se budou odvíjet od prodejních cen dřeva, které zatím neznáme. Topivo bude určitě levnější. Kalamitu jsme schopni zpracovat v termínech, které určují lesní škůdci. Počítáme s tím, že škody ještě mohou výrazně narůstat. V pondělí vydatně pršelo a v noci sněžilo. Kmeny, které mají narušené kořeny od vichřice, budou ještě padat.

„Proto důrazně varujeme, aby lidé do lesů v žádném případě nechodili. Hrozí zvýšené nebezpečí nečekaných pádů stromů,“ zdůraznil Smýkal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám