Hlavní obsah

Desku roku vyhrála Langerová

Absolutním vítězem letošního ročníku cen Deska roku se stala Aneta Langerová, která zvítězila rovněž v kategorii zpěvaček. Celkem třikrát bodoval Daniel Landa, který se prosadil v kategoriích pro nejprodávanějšího zpěváka, nejprodávanějšího interpreta na internetu a jenž zvítězil také jako nejčastěji hraný interpret na rozhlasových vlnách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aneta Langerová se svými trofejemi

Článek

Ceny Deska roku, o jejichž výsledcích rozhodují žebříčky prodejnosti alb a sledovanosti rádií sestavované českou sekcí Mezinárodní federace fonografického průmyslu (IFPI), v sobotu hudebníci převzali v pražském Divadle Hybernia.

Specialitou letošního ročníku bylo vyhlášení interpreta, který v uplynulých 15 letech od rozdělení někdejšího Československa na českém trhu prodal nejvíce desek. Zvítězila kapela Kabát, z trojice nominovaných neuspěli právě Landa a skupina Lucie. Kabát během posledních 15 let prodal 825 606 nosičů, Landa 744 261 a kapela Lucie, která se v roce 2005 rozpadla, prodala v od počátku roku 1993 726 120 nosičů.

Landovi se tak podařilo proměnit tři ze čtyř nominací, Langerové jednu ze dvou. Naprázdno vyšla kapela Chinaski, která měla rovněž dvě nominace.

Na vítězství stačí stále méně

V kategorii skupin v loňském roce zvítězil Čechomor, objevem roku se stal vítěz třetí řady soutěže Česko hledá SuperStar Zbyněk Drda. Na DVD se nejlépe prodávaly z domácí tvorby nahrávky loni zesnulého skladatele Karla Svobody, v obdobné kategorii pro zahraniční umělce zvítězila Madonna.

Výsledky potvrdily pokles prodejnosti hudebních nosičů. Langerová prodala loni 31 957 nosičů alba Dotyk, zatímco Kabát v předchozím ročníku zvítězil s 56 900 prodaných kusů alba Corrida. Landa v loňském roce prodal 26 170 kusů alba Kvaska a Čechomor 31 158 kusů desky Sváteční, druhá nejprodávanější skupina Chinaski s titulem 07 prodala jen o 28 alb méně.

Ze zahraničních interpretů byla na českém trhu loni nejúspěšnější Nelly Furtadová, v kategorii mluvené slovo zvítězil Felix Holzmann, který zemřel v roce 2002.

Reklama

Výběr článků

Načítám