Hlavní obsah

Vojáci v misích si musejí pamětní odznaky kupovat za své 

Právo, Petr Blahuš
PRAHA

Česká armáda nemá peníze na to, aby svým vojákům sloužícím v zahraničních misích, například v Iráku, věnovala po skončení jejich nebezpečné mise pamětní odznaky. Každý z veteránů si je podle informací Práva musí koupit. Co kus, to pětistovka.

Článek

Armáda se brání tím, že se jedná o neoficiální odznaky, které nejsou schválené, a proto si je musejí vojáci zaplatit ze svého. Navíc prý na ně nemá peníze, což je ovšem přinejmenším zarážející v souvislosti s policejním vyšetřováním rozkrádání erárních peněz na generálním štábu.

Nechtějí peníze, jen ocenění

Jak Právo zjistilo, armáda nemá peníze na pamětní odznaky už od počátku minulého roku „Vyznamenání sice ministerstvo udílí, ale na něj nemá nárok každý. Navíc jejich udělení záleží na nadřízených, kteří často preferují vojáky ze své původní jednotky,“ řekl Právu dobře informovaný zdroj, který v minulosti také sloužil v Iráku.

Vojáci dříve za službu v této válečné zóně kromě této medaile dostávali tzv. pamětní odznak. To ale od dubna 2007, kdy se vrátil z Iráku 1. kontingent MNF- I, přestalo.

Nakonec se vojáci na odznaky museli složit sami. Ačkoliv armáda na ně ale nedala ani haléř, chtěla navíc po veteránech, aby odznak, jehož výrobu si sami zaplatili, poslali ke schválení do Vojenského historického ústavu.

Zdroj Práva také upozornil na skutečnost, že náklady na výrobu pamětní medaile pro celý kontingent nebyly vyšší než 40 tisíc korun. „Takže ani ne cena jedné luxusní dovolené pro generály nebo 44 jejich slipů,“ ušklíbl se veterán v narážce na známou aféru na generálním štábu.

Armáda: na svých lidech nešetříme

Podle tiskové mluvčího ministerstva obrany Petra Sýkory se ale má věc jinak. „Schválené odznaky a vyznamenání dostane každý, kdo si je zaslouží. Je to nenároková záležitost. Pokud se rozhodnou sami vojáci, že si nechají udělat nějaký suvenýr jako památku na svou misi, je to jejich iniciativa. Pak si to platí sami,“ řekl Právu Sýkora.

Připustil však, že před 1. misí MNF- I armáda přispívala svým vojákům i na výrobu těchto podle něj neoficiálních suvenýrů. „Tato možnost tady byla a dělo se to. Dnes už na tyto věci armáda nepřispívá,“ dodal Sýkora, který podle svých slov dobře chápe význam těchto byť i neoficiálních vyznamenání v uvažování vojáků.

Připustil také, že za změnou armádní praxe je nedostatek peněz v armádním rozpočtu. „Když ta možnost v rozpočtu byla, přispívali jsme. Dnes musíme lépe hospodařit,“ řekl Sýkora. Podle něj však není pravda, že by armáda své vojáky nějak odbývala. „Dáváme jim jiné věci. Například každý voják, který odjede do Afghánistánu, dostane nerezovou termosku a svítilnu,“ tvrdí Sýkora.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám