Hlavní obsah

Veterinář odmítl ošetřit zraněného psa

Právo, Jaroslav Švehla
LIBEREC

Krajská veterinární správa v Liberci zkoumá případ českolipského zvěrolékaře Stanislava Daníčka. Veterinář byl hlídkou městské policie požádán, aby přijel pomoci těžce raněnému psovi, kterého porazil automobil.

Článek

Na místo odmítl přijet s tím, že mu městská policie před měsícem odtáhla vozidlo, a tak to nyní bude „1:1“. Strážníci se po celou dobu marně snažili sehnat jiného veterináře, ale německý ovčák po půlhodinových útrapách skonal.

Pomoc podle Daníčka odmítli i další veterináři, policie podle něj poukázala na jeho osobu jen proto, že odmítnutí doprovodil slovy o odtaženém autu. Skutečným důvodem odmítnutí bylo to, že měl plnou ordinaci pacientů.

Reakce po odtažení automobilu

„Ano, je to pravda, takhle jsem to řekl,“ přiznává Daníček. „Ale samozřejmě to bylo myšleno v nadsázce. Měl jsem v tu dobu plnou ordinaci,“ hájí se nyní zvěrolékař.

„Stál jsem tehdy v úrovni křižovatky, ale provozu jsem nijak nebránil. Odtáhli mi označený služební vůz ve chvíli, kdy jsem vyřizoval pracovní záležitosti. Dalo se to přece nějak vyřešit, ale vůz mi odtáhli. Proč bych teď měl projevovat dobrou vůli?“ dodává českolipský zvěrolékař.

Podle něj je v České Lípě osm praktických veterinárních lékařů a v tu dobu nebyl žádný z nich ochoten k poraněnému psovi přijet. „Já jsem si jen neodpustil poznámku. Ostatní se vymluvili, že jsou zaneprázdněni nebo nemocní,“ podotknul Daníček.

Náhodný zkrat

„Je to hyenismus a projev absolutního odborného selhání. To zvíře za nic nemohlo,“ namítá zástupce ředitele českolipské městské policie Antonín Doležal, který na zvěrolékaře podal stížnost u veterinární správy. Ta si nyní od městských strážníků vyžádala podklady a incident prošetřuje.

„Něco podobného jsme tu zatím neřešili,“ řekl Právu zástupce ředitele Krajské veterinární správy Miroslav Kurfüst, který se domnívá, že se u zmiňovaného zvěrolékaře jednalo nejspíš o náhodný zkrat.

„Pana Daníčka samozřejmě znám, je to skvělý odborník, ale i v případě, že by se jednalo pouze o jakýsi úlet, toto se profesionálovi nikdy nesmí stát,“ zdůraznil. Podle Kurfürsta se v případu veterináře rozhodně během 14 dnů. Hrozí mu peněžitý trest a důtka. Celým případem se bude také zabývat veterinární komora, jejímž je Daníček členem.

Reklama

Výběr článků

Načítám