Hlavní obsah

BSA: Úbytek softwarového pirátství přinese Česku miliardy

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

BSA vydala ve středu novou studii. Organizace jejím prostřednictvím tvrdí, že snižování míry softwarového pirátství vede k pozitivnímu dominovému efektu. Ten se má odrazit v tvorbě nových pracovních míst, ve zvýšení výkonnosti tuzemské ekonomiky a vůbec v posílení sektoru informačních technologií.

Článek

„Snížení tuzemské míry softwarového pirátství v průběhu příštích čtyř let by mohlo posílit český sektor informačních technologií, vytvořit 1194 nových nadprůměrně placených pracovních míst, zvýšit výdaje za informační technologie o 5,6 miliardy korun a posílit tuzemský hrubý domácí produkt o 7,9 miliardy korun,“ řekli zástupci české pobočky protipirátské organizace BSA.

Podle BSA by českou ekonomiku takto akceleroval pokles tuzemské míry softwarového pirátství o 10 procentních bodů. BSA odhaduje, že se v Česku nyní kopíruje asi 39 procent všech programů.

Studii, na niž se odvolává BSA, vypracovala organizace IDC. Z ní vyplývá, že IT odvětví již nyní značně přispívá k tvorbě nových pracovních míst, ke zvyšování daňových příjmů i tuzemského hrubého domácího produktu.

V ČR bude téměř 90 000 míst v IT sféře

„Analýza odhaduje, že tuzemské IT odvětví bude v roce 2011 i bez snížení míry pirátství poskytovat 89 737 pracovních míst, do ekonomiky díky výdajům za IT přibude 100 miliard korun a stát na daních vybere 75 miliard korun,“ řekl Jan Hlaváč, mluvčí BSA.

Analytici IDC spočítali, že na každý dolar vynaložený za legální krabicový software připadá částka 1,25 dolaru vynaložená na související služby – například na instalaci softwaru, školení uživatelů či služby spjaté s údržbou. Většinu z takto vynaložených peněz utrží tuzemské softwarové společnosti či distributoři.

„Hlavní část ekonomických přínosů plynoucích ze snižování míry softwarového pirátství zůstává přímo v dané zemi,“ myslí si Hlaváč.

Reklama

Související články

Podíl nelegálního softwaru v ČR dosáhl 40%

Míra softwarového pirátství v České republice klesá. Sice pomalu, ale jistě, tvrdí sdružení komerčních výrobců softwaru BSA. Organizace se odvolává na studii...

Výběr článků

Načítám