Hlavní obsah

Soud uvalil vazbu na Škrlovou, budou ji zkoumat psychiatři

Právo, Novinky, ČTK, pno, jac, pko, pem
BRNO
Aktualizováno

Soud ve čtvrtek uvalil vazbu na třiatřicetiletou Barboru Škrlovou. V ČR se žena vydávala za dívku Aničku a poté v Norsku za chlapce Adama. Policie si od expertů vyžádá posudky na její psychický stav. Kriminalisté ženu ve čtvrtek nevyslýchali.

Článek

Krátce poté, co soudce Tomáš Kurfiřt uvalil na Škrlovou vazbu, oznámila policejní mluvčí Andrea Procházková, že pro to byly shledány zákonné důvody. Soudce odpoledne Právu řekl, že důvodem k vazbě byla možnost útěku. Žena by se také mohla vyhýbat dalšímu vyšetřování.

Škrlová byla do vazební věznice přepravena ve 14:50. Testy DNA prokázaly, že žena, která z Norska, kde se vydávala za třináctiletého Adama, přijela, je opravdu Barbora Škrlová. Ta se v Česku vydávala za třináctiletou Aničku.

Kauci soudce nepřijal

Soudce potvrdil, že advokát Barbory Škrlové ve snaze zabránit vazbě nabídl složení kauce, její výši však neupřesnil. Právě to, že tato nabídka zůstala pouze v obecné rovině, bylo důvodem, proč ji soudce nepřijal. Žena také soudci nabízela, že se písemně zaváže, že se bude zdržovat na konkrétní adrese.

„Soudce se sám dotázal, jakou výši kauce bychom si představovali. Má klientka řekla, že může předložit takovou finanční jistinu, jakou soud určí. Naše návrhy, slib ani kauci, ale soud nepřijal,“ prohlásil advokát Richard Novák s tím, že u trestného činu poškozování cizích práv se trestní sazba pohybuje od nuly do dvou let a podobné případy se vazebně neřeší. Z jakých zdrojů chtěla Škrlová kauci platit, nebo kdo by ji zaplatil za ni, odmítl advokát komentovat.

Řekl ale, že uvažuje o tom, že proti rozhodnutí o vazbě podá stížnosta bude o propuštění na kauci dál usilovat. 

Sám uznal, že případ Škrlové je velmi specifický, navíc soud při rozhodování přihlédl i k tomu, že Škrlová byla stíhána jako uprchlá. „S touto interpretací nesouhlasíme, má klientka neuprchla ani se neskrývala, protože když odjela do ciziny, nebyla obviněná. Trestní stíhání bylo proti ní zahájeno 3. listopadu, policie konstatovala, že je nedosažitelná, ale nikdy nebyla předvolána ani nebyla kontaktována rodina, aby podala vysvětlení,“ argumentoval Novák.

Soudce odmítl Právu blíže specifikovat, co všechno Škrlová během téměř čtyřhodinového jednání vypověděla o svém počínání. "O těchto věcech jsme samozřejmě mluvili, ale vzhledem k obviněné a k případu, s nímž její kauza souvisí, nelze o tom říci nic podrobnějšího," řekl soudce.

foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Policejní výslech v následujících dnech

To je také důvodem, proč soudce nechtěl říci nic o tom, zda jsou opakované pokusy Škrlové o změnu identity jednáním z vlastní vůle, nebo zda je někým manipulována.

Podle policejní mluvčí Andrey Procházkové Barbora Škrlová ve čtvrtek před policejním vyšetřovatelem nevypovídala. „Vše proběhne v následujících dnech, vyšetřovatel ji bude chtít svěřit do péče lékařů, aby zjistili její zdravotní a psychický stav,“ řekla Procházková.

Na otázku, kdo jsou lidé, kteří se Škrlovou přiletěli z Norska a zda mezi nimi byl také dramaturg a spisovatel Martin Fahrner, Procházková odpověděla záporně. „Nemáme o nich žádné informace. Nikdo z nich nebyl zadržen, ani nepřijel do Brna, není o nich možné nic říci,“ konstatovala Procházková.

Stav posoudí psychiatři

„Nařídím zkoumání jejího duševního stavu, psychologické i psychiatrické posudky by měly být hotovy v řádu několika dní. O tom, co dělala v Norsku, máme vyžádanou podrobnou zprávu od tamní policie,“ řekl vyšetřovatel Jan Vávra. Doplnil, že nebude sdělovat bližší informace k tomu, s kým v Norsku Škrlová pobývala.

Barbora Škrlová v doprovodu policistů. Foto: PRÁVO/Jan Chmelíček

Dříve se Škrlová v Brně vydávala za třináctiletou Aničku, pod změněnou identitou žila od loňského léta také v Norsku. Tam se vydávala za třináctiletého chlapce Adama. České úřady na ni vydaly mezinárodní zatykač, na základě kterého ji zatkla norská policie.

Hrozí jí dva roky vězení

Podle policie si žena do cely přinesla plyšového medvídka a dětskou knížku.Někteří odborníci se domnívají, že trpí duševní poruchou. Kvůli ní se ve smyšlené roli dítěte cítí lépe než ve skutečném světě dospělých.

Škrlové hrozí až dva roky vězení za to, že se loni na jaře po odhalení kuřimské kauzy vydávala před pracovníky brněnského centra Klokánek za třináctiletou Aničku.

Škrlová by vyšetřovatelům měla objasnit své chování, měla by se vyjádřit i k týrání hochů Ondry a Jakuba. Předpokládá se, že se zjistí, zda sama byla týrána a odborníci se budou muset zabývat také jejím duševním stavem.

Škrlová od září chodila jako Adam do školy Marienlyst v norském Oslu. Poté však ze školy nedlouho před Vánocemi zmizela a v polovině ledna se objevila - stále coby třináctiletý chlapec - v severním Norsku ve městě Tromsö.

To už po ní policie vyhlásila pátrání jako po týraném dítěti z Česka, nakonec ji zadržela a obvinila z podvodu kvůli změně identity. Podle norských úřadů byli v aféře zapleteni čtyři Češi. Dva muži a dvě ženy včetně Škrlové a údajného otce.

Matka třináctiletého Adama vzala děti ze školy

Škrlové v Norsku pomáhal se změnou identity spisovatel martin Fahrner. Helena Farhnerová, matka třináctiletého Adama, za něhož se v Norsku vydávala Škrlová, Adama a své další dvě dětive čtvrtek omluvila ze školy.

„O půlnoci mi zaslala mail, v němž Adama omluvila s tím, že potřebuje klid. Zároveň požádala, abychom o ní ani její rodině neposkytovali žádné informace a neprozrazovali místo jejího bydliště ani kontakt. Její přání samozřejmě respektuji,“ řekla Právu Marcela Pudilová ze speciální školy Pomněnka, kterou Adam navštěvuje.

Podobně hovořila ředitelka Základní školy v Bratrušově Dagmar Pěničková, kam do 1. třídy chodí nejmladší z dětí Fahrnerových šestiletá Alžběta. „Matka ji osobně omluvila u třídní učitelky, prý stejně jako ostatní děti. Navíc omluvu poslala do školy i písemně s tím, že děti jsou vystaveny mediálnímu tlaku, od kterého je takto chce uchránit,“ řekla Právu Pěničková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám