Hlavní obsah

Julínek je s vybíráním poplatků spokojen

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Spokojeností doslova zářil v úterý ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Pochvaloval si, že vybírání poplatků jde bez nejmenších problémů a ministerstvo žádné stížnosti nemá. Naopak prezident lékařské komory Milan Kubek tvrdí, že pacientům nic jiného než platit nezbývá a věří, že Ústavní soud brzy o jejich osudu rozhodne.

Článek

„Pacienti poplatky platí a jsou o nich mnohdy lépe informováni než lékaři. Vybírání je bez problémů,“ řekl Julínek novinářům po jednání rady poskytovatelů, v níž jsou zástupci nemocnic, soukromých lékařů, záchranky, lékáren a dalších. I ti si téměř jednomyslně pochvalovali, jak jde všechno bez problémů, až na Českoněmeckou horskou nemocnici ve Vrchlabí, kde poplatky od dětí do 18 let nevybírají.

Podle Václava Šmatláka, předsedy Sdružení praktických lékařů, lidé někdy platí víc, než musejí a diví se, když jim lékař odmítne poplatek vzít anebo za službu neplatí. Všeobecně prý mírně ubylo pacientů, ale jenom dočasně.

Přehled nových poplatků ve zdravotnictví
30 Kč za návštěvu praktického lékaře, dětského, zubního a ženského lékaře, ambulantního specialisty, klinického psychologa a logopeda
30 Kč za každou položku na receptu
60 Kč za den hospitalizace v nemocnici, odborném léčebném ústavu, dětské odborné léčebně a ozdravovně, při poskytování komplexní lázeňské péče
90 Kč za pohotovostní službu, pohotovostní službu zubního lékaře, lékařskou službu první pomoci, ústavní pohotovostní službu.

Hádka Kubka s Cikrtem

Do ostrého sporu se ale před zraky novinářů dostal prezident lékařské komory Milan Kubek a mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, který tiskovou konferenci řídil.

„Pacienti platí, co jim zbývá, hrozí jim exekuce. Navíc si nechtějí rozhněvat svého lékaře. Lékaři vybírají, co jim zbývá, hrozí jim sankce až 50 000 korun,“ řekl Kubek a zopakoval, že poplatky neřeší nedostatek peněz ve zdravotnictví. Komora také zatím neřešila žádnou stížnost pacienta na odmítnutí péče, což je podle Kubka pozitivní.

„Doufám, že Ústavní soud co nejdříve rozhodne o poplatcích a minimálně zruší pokuty pro lékaře,“ prohlásil Kubek a chtěl nastínit problém karlovarské nemocnice, kde se lékaři zbouřili proti vedení a hromadně dávají výpověď.

Cikrt mu ale okamžitě vzal slovo a vyzval ho, aby se choval slušně a ať si uspořádá vlastní tiskovou konferenci, pokud chce hovořit o karlovarské nemocnici. Na to Kubek vyzval novináře, aby sami posoudili, kdo se chová slušně.

ON-LINE CHAT s Julínkovým mluvčím Tomášem Cikrtem sledujte na Novinkách ve středu od 12:00.

Platí se až po ošetření, záchranka je bezplatná

Podle informací Práva někteří lékaři požadují také zaplacení 30korunového poplatku předem, než pacienta ošetří, což se ale podle zákona nesmí. Platit se má až po ošetření. Ministerstvo prý ale žádné takové poznatky nemá.

Šéf asociace záchranných služeb Středočeského kraje Robert Zelenák zopakoval, že záchranná služba se neplatí. Její výjezd je plně hrazen ze zdravotního pojištění.

Kdy pacienti neplatí
při ochranném léčení nařízeném soudem
při léčbě infekčního onemocnění
při preventivní prohlídce
hemodialýze
při laboratorním nebo diagnostickém vyšetření vyžádaném ošetřujícím lékařem (je-li však při tom pacient klinicky vyšetřen, pak jde o běžnou návštěvu u lékaře a ta se platí)
vyšetření lékařem transfuzní služby při odběru krve, plazmy nebo kostní dřeně
občan v hmotné nouzi s potvrzením od sociálky, které nesmí být starší 30 dnů
při vydání receptu bez lékařského vyšetření
při konzultaci zdravotního stavu s lékařem po telefonu
za výpis z lékařské dokumentace.

Lékárníci: Lidé se více zajímají o ceny léků

Bývalý prezident lékárnické komory Lubomír Chudoba uvedl, že se zavedením poplatků za položku na receptu 30 korun se lidé zajímají více o ceny léků a doufá, že se tak zamezí jejich plýtvání. „Ubylo požadavků na léky, které jsou zároveň volně prodejné. Lidé si je platí sami,“ řekl k tomu Šmatlák.

Kdo a kdy nemá platit poplatky u lékaře

  • děti do tří let věku
  • při ochranném léčení nařízené soudem
  • při léčbě infekčního onemocnění
  • při preventivní prohlídce
  • při hemodialýze
  • při laboratorním a diagnostickém vyšetření
  • při vyšetření při odběru krve, plazmy nebo kostní dřeně

Ústavní soud by se měl poplatky zabývat brzy. ČSSD už také podala návrh zákona, kterým se poplatky ruší. Ten by Sněmovna měla projednávat ještě v lednu a exministr zdravotnictví David Rath doufá, že projde do druhého čtení.

Reklama

Výběr článků

Načítám