Hlavní obsah

Jízdenky na pražskou MHD nejsou, DP odmítá zodpovědnost

– PRAHA

Cestující v pražské hromadné dopravě začátkem roku marně shánějí v trafikách jízdenky. Dopravní podnik hlavního města Prahy podle mluvčího Ondřeje Pečeného za jejich nedostatek nemůže. Chyba je na straně trafikantů, kteří včas jízdní doklady nezajistili, uvedl Pečený.

Článek

"Nemůžeme s tím nic dělat kromě toho, že na místa, která patří do naší distribuce, tedy automatů, je dodáváme," řekl Pečený.

Pro síť externích dodavatelů má podnik distribuci připravenu od 17. prosince. "Slyšel jsem ale spekulace, že díky změně sazby DPH bylo pro trafikanty a obchodníky nevýhodné nakupovat v roce 2007, tak se rozhodli nakupovat až v roce 2008," dodal Pečený.

Jízdné v pražské hromadné dopravě je od začátku roku dražší. Přestupní jízdenka stojí 26 místo loňských 20 korun. Za roční kupon lidé platí 4750 korun, o 600 více než loni.

Dopravní podnik hlavního města Prahy navrhoval původně razantnější zdražení. Roční kupon měl stát 5800 korun, přestupní jízdenka 30 korun. Podniku mělo zdražení přinést 850 miliónů korun.

Lidé, kteří používají jednorázové jízdenky, mohou od listopadu platit jízdné také pomocí krátkých textových zpráv. Od prvního ledna zasílají text DPT na nové telefonní číslo 902 06 26. Jízdenka stojí stejně jako v automatech nebo trafikách 26 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám