Hlavní obsah

V Keni při povolebních protestech zemřelo přes sto lidí

– NAIROBI

Bilance obětí celonárodních povolebních protestů v Keni se vyšplhala na 124. Informovala o tom podle agentury Reuters keňská televize. Opoziční kandidát podle některých předběžných výsledků sčítání hlasů vedl, volební komise ale vyhlásila za vítěze současného prezidenta.

Článek

Oba tábory se prohlašovaly za vítěze a obviňovaly své protějšky z falšování hlasů. Opoziční kandidát Raila Odinga tvrdil, že nad dosavadním prezidentem Mwaiem Kibakim zvítězil rozdílem necelých 40 tisíc hlasů.

Protesty vypukly proti znovuzvolení Kibakiho keňským prezidentem, které volební komise po průtazích vyhlásila v neděli. Probíhají po celé zemi, od bašt opozice na západě u hranic s Ugandou po periferie Nairobi nebo například přístav Mombasa u Indického oceánu.

Na mnoha místech platí zákaz vycházení. "Policie hlásá z reproduktorů na dodávkách, že zastřelí kohokoli, kdo bude přistižen na ulici," uvedl řidič taxíku z jedné nairobské periferie.

Zraněný příznivec opozice v ulicích Nairobi. Foto:REUTERS/Antony Njuguna

Většina obětí zemřela na následky střelných zranění.

Zničené příbytky ve slumové čtvrti Nairobi. Foto:REUTERS/Antony Njuguna

Opoziční kandidát Odinga podle některých předběžných výsledků sčítání hlasů vedl. Nedělní vyhlášení Kibakiho vítězem neuznal a vyzval, aby se v pondělí v Nairobi konala masová demonstrace, na níž bude vyhlášen "prezidentem zvoleným lidem". Policie toto shromáždění zakázala.

Vláda se snaží výbušnou situaci uklidnit nasazením velkého počtu bezpečnostních sil a zákazem rozhlasového a televizního vysílání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám