Hlavní obsah

Stát půjčil mladým na bydlení šest miliard

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytl mladým lidem v posledních třech letech úvěry na pořízení nebo modernizaci bytu za více než šest miliard korun. Největší zájem byl o třistatisícovou půjčku, kterou získalo již 14 500 žadatelů. Ti si mezi sebou rozdělili zhruba 4,3 miliardy korun.

Článek

Mezi mladými lidmi oblíbený úvěr na modernizaci bytu do výše 150 tisíc korun ale fond letos v prosinci přestal z rozhodnutí vlády poskytovat. Za necelé dva roky trvání programu jej využilo téměř 12 tisíc mladých rodin. Celkem čerpaly 1,8 miliardy korun.

Dvěstětisícové půjčky na výstavbu bytů a rodinných bytů, které ministři od příštího roku zcela zrušili, si od roku 2002 vzalo jen 1400 zájemců, a to v celkové výši 275 miliónů korun.

„U třísettisícových úvěrů nám chodí v průměru dvacet žádostí denně, u 150tisícových to bylo v průměru kolem patnácti žádostí,“ řekl Právu ředitel SFRB Jan Wagner.

Nízkoúročené úvěry od fondu podle něj pomáhají lidem především v menších obcích, kde usnadňují i mladým rodinám s menšími příjmy zajistit bydlení třeba formou nástavby na rodinném domku nebo pomocí s financováním výstavby menšího rodinného domku.

Významná pomoc

Úvěry, které fond nabízí, jsou také dobře slučitelné s hypotékami, navíc usnadňují jejich dosažitelnost v bankách tím, že zlepšují bonitu klienta.

Vláda pro rok 2008 zastavila většinu dosavadních programů SFRB. Z devíti jich zrušila nebo pozastavila sedm, jeden nový zavedla.

Mezi zrušenými programy je například dotace obcím na výstavbu nájemních bytů pro osoby s vymezenými příjmy, podpora družstevní výstavby, pomoc na opravu nemovitostí poškozených povodněmi nebo právě dva ze tří typů úvěrů mladým lidem na opravy a modernizaci bydlení. Nově se zavádí ručení za splácení úvěrů, které si na výstavbu nájemních bytů vezmou obce nebo soukromí investoři.

Příjmy fondu by měly činit 1,25 miliardy korun, celkové výdaje 3,2 miliardy. Z toho je 1,5 miliardy určeno na program opravy panelových domů. Přibližně stejná částka půjde na úvěry mladým lidem na výstavbu nebo pořízení bydlení; asi 50 milióny chce vláda stejný účel dotovat.

Letos dosáhly výdaje SFRB celkem 8,4 miliardy Kč. Vláda snížila celkový limit výdajů fondu v souvislosti s reformou veřejných financí. „V důsledku toho nebude možné realizovat v příštím roce všechny programy. Z úvěrů mladým byla dána přednost úvěru na pořízení bytu a v důsledku toho již nezbývá prostor pro méně významný úvěr na opravy a modernizace,“ sdělila Právu Jana Kozlíková z ministerstva pro místní rozvoj, do jehož resortu SFRB spadá.

Nízký úrok a nulové poplatky lákají

Půjčky od fondu jsou mimořádně výhodné. A to hlavně díky nízkému úroku, který činí 2 procenta ročně. Například splátka úvěru 300 000 korun se splatností 20 let přijde na asi 1515 korun měsíčně. Další velkou předností je to, že se za poskytnutí úvěru ani vedení úvěrového účtu neplatí žádné poplatky.

Třistatisícový úvěr se vztahuje i na družstevní byty – tedy na získání bytu formou převodu členských práv. Fond může povolit odklad splácení jistiny až o deset let. Tuto možnost však využívá jen velmi málo žadatelů. Po dobu odkladu se splácí úrok. O přerušenou dobu se pak prodlužuje splatnost úvěru. Úvěr lze naopak i předčasně splatit.

U manželů alespoň jeden z partnerů nesmí dovršit v roce podání žádosti 36 let, dítě není podmínkou. Kdo nežije v manželství, musí rovněž splnit podmínku věku, ale navíc musí pečovat aspoň o jedno nezletilé dítě.

Snížení jistiny za novorozeně

Velmi výhodná je možnost snížit si nesplacený zůstatek jistiny o 30 000 korun za každé narozené či osvojené dítě – úvěr se pak stane de facto bezúročný. K narození či osvojení musí dojít po získání půjčky. Jistinu si tímto způsobem snížilo už více než 3000 rodin.

Za podobných podmínek bylo až dosud možné získat i úvěr do 150 000 Kč určený na financování oprav a modernizací bytů nebo rodinných domků. Tento typ úvěru bylo možné využít také na opravy a rekonstrukce družstevního bytu, v tomto případě tedy není žadatel vlastníkem, ale pouze uživatelem bytu.

Zatímco s poskytováním úvěru do 300 000 Kč na pořízení bytu rozpočet Fondu počítá i v příštím roce, na úvěr do 150 000 Kč na opravy a modernizace bytů vláda neuvolnila žádné finanční prostředky a proto v roce 2008 jej Fond poskytovat nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám