Hlavní obsah

Britský sprejer se netrefil do vkusu Palestinců

BETLÉM

Britský sprejer Banksy popudil Palestince satirickými kresbami, kterými chtěl poukázat na problémy Palestinců. Výtvory umístil na zdi v okolí biblického Betléma, aby oslovil co nejvíc turistů, kteří v těchto dnech do Kristova rodiště přijíždějí. Palestinci si ale kresby vyložili jako urážky a některé přemalovali.

Článek

Přitom sběratel Banksyho díla nabídl za jeden z betlémských obrázků podle umělcovy londýnské mluvčí 150 000 dolarů (2,7 miliónu korun).

Nejkontroverznější ze šesti obrázků byl ten, na němž izraelský voják kontroluje na hlídce doklady oslovi. Banksy měl v úmyslu poukázat na přísná izraelské bezpečnostní opatření vůči obyvatelům západního břehu Jordánu, avšak Palestinci si to vyložili tak, že je přirovnává ke čtyřnožci. "Jsme lidé a ne osli. Je to urážka. Jsem rád, že to někdo přemaloval," řekl majitel betlémské restaurace Nasrí Canavati. Přirovnání k oslovi je pro Palestince totéž jako nadávka do idiotů. Umělcova mluvčí odhadla hodnotu tohoto výjevu na desítky tisíc dolarů.

Ne všichni Palestinci byli téhož názoru jako ničitelé díla. Architekt Firas Tuimí je například považoval za vtipné. "Je to urážka Izraelců, ne nás. Dokazuje to jejich omezenost, protože jsou schopni kontrolovat i osly," řekl.

Betlém je obklopen izraelskými kontrolami a vede kolem něj také betonová bariéra, která je po celé délce hranice západního břehu a má Izrael uchránit před palestinskými atentátníky. Další Banksyho "betlémské výjevy", k nimž patří například holubice sevřená v neprůstřelné vestě, jsou zatím nedotčeny. I když černě zastříkaná je už také malba, na níž jsou krysy házející kamení na izraelskou hlídkovou věž.

Canavatimu se to rozhodně nelíbí: "Neděláme si legraci z hochů, kteří kvůli zemi obětují vlastní životy. Nejsou to krysy, ale lvi. Možná mají ty obrázky velkou cenu, ale určitě ne větší než naše čest."

Reklama

Výběr článků

Načítám