Hlavní obsah

Šéf zelených Bursík se chce zbavit Stropnického

Právo, gö, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ačkoli šéf zelených Martin Bursík usiluje o to, aby jeho strana ustala ve veřejných hádkách, nemusí se to v neděli na jednání republikové rady zdařit. Rada se má vyjádřit k nominaci Ondřeje Lišky na ministra školství. Tam problém být už nemusí. Ale 60členný orgán SZ může trápit otázka, zda odvolat místopředsedu rady Matěje Stropnického, nebo ho naopak posadit na uvolněné křeslo šéfa rady.

Článek

Stropnický v pátek Právu řekl, že se pro kandidaturu ještě zcela nerozhodl, záleží prý na výsledku jednání. „Ale úvaha o tom je na místě,“ uvedl.

Naopak odvolat rebela žádala královéhradecká krajská organizace vedená Stanislavem Pencem, blízkým Bursíkovi. A Bursík v pátek řekl, že by hlasoval pro. „Myslím, že Matěj Stropnický není zralý, aby byl ve výkonné funkci,“ řekl.

Prý čekal, že se v médiích velmi kritický Stropnický bude chovat jinak „pod tíhou zodpovědnosti“. „Já jsem neviděl jednu konkrétní věc politickou, kterou by odpracoval, nějaké téma, s nímž by přišel a přispěl politické straně,“ uvedl Bursík.

Podle Stropnického se však tou „prkotinou“ rada vůbec nemusí zabývat. K zařazení bodu do programu je totiž potřeba tří pětin, čili 36 hlasů.

Bursík by v čele rady po Daliboru Stráském rád viděl člověka s politickými zkušenostmi. „Já bych chtěl někoho, kdo bude při svolávání republikové rady spolupracovat s předsednictvem a s předsedou,“ přeje si šéf zelených.

„Hraje na sebe“

Místopředseda SZ Martin Tichý, jehož Bursík odvolal z postu náměstka ministra školství, nevidí důvod k odvolání Stropnického. „Volat, že chceme odvolat toho či onoho, je v tuto chvíli zbytečné. Myslím, že pan Penc ustřelil,“ míní Tichý.

Zato ministryně Džamila Stehlíková soudí, že odvolání Stropnického je na místě. „Bylo by to rozumné, tento návrh není první,“ řekla na dotaz Práva. Podle ní Stropnický na republikové radě mlčí a navíc před jednáním říká „médiím různé zvěsti“. Tím, jak zdůraznila, vytváří falešný obraz o zelených a stranu destabilizuje. „Hraje na sebe. My jednáme jako blbci, a pak přijde Matěj a řekne něco jiného,“ dodala Stehlíková.

Myslí si, že situace ve straně se už „značně uklidnila“. Předpokládá, že v neděli se bude mluvit hlavně o představách a prioritách Lišky v resortu školství. Tichý řekl, že Liška splňuje hodně z představ o zástupci zelených ve vládě. „Ale ten mechanismus výběru je nešťastný. Kdybychom o něm mohli déle jednat ve výběrové skupině, tak je to bezproblémový kandidát,“ uvedl Tichý.

Tématem pro radu může být i státní rozpočet. Poslankyně Věra Jakubková totiž zeleným ještě neslíbila, že bude pro, přičemž ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) na její návrhy ještě nekývl. Bursík ale věří, že šance získat Jakubkovou ještě žije, zvlášť když dva z jejích čtyř návrhů Bursík považuje za věcně správné. Týkají se například dotací na železniční dopravu.

Reklama

Související články

Bursík vytáhl do boje s rebely

Šéf zelených Martin Bursík a předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Jacques se rozhodli přejít do protiútoku ve sporu se stranickou republikovou radou. Osobně...

Výběr článků

Načítám