Hlavní obsah

Pražský hrad otevře veřejnosti běžně nepřístupná místa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský hrad otevře pro veřejnost dosud běžně nepřístupná místa. Během hodinových bezplatných exkurzí budou otevřeny prostory, kde sídlí Kancelář prezidenta republiky a kde úřaduje prezident Miloš Zeman. Prohlídky budou určeny především pro školy, ale i pro další zájemce z veřejnosti, uvedl Hrad na svém webu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pražský hrad

Článek

„Prohlídka je zavede do míst, z nichž většina není veřejnosti běžně přístupná ani v rámci pravidelných dnů otevřených dveří," uvedl Hrad. V Jižním křídle Nového paláce si budou moci lidé prohlédnout prostory bývalého reprezentačního bytu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka včetně jeho pracovny, která se dochovala v téměř autentické podobě.

V přilehlých salonech s unikátními fotografiemi ze sbírek Archivu Pražského hradu a Archivu Kanceláře prezidenta republiky budou moci účastníci exkurze sledovat proměnu habsburského Pražského hradu na sídlo prezidenta.

Kinosál pro mnoho účelů

Zpřístupněn bude i kinosál, který byl podle mluvčího Správy Pražského hradu Davida Šebka vybudován v 60. letech minulého století v době přestavby středního traktu architektem Jaroslavem Fragnerem. „Na základě jeho návrhu byly původní malé místnosti probourány a vznikl tento prostor. Současná místnost zasahuje svou výškou přes dvě patra do patra třetího," sdělil.

Na Pražském hradě byl podle Šebka kinosál už od roku 1943, byl ale v jiných místech, kde v současné době sídlí ředitel analytického odboru. Jaké filmy se v době komunismu v kinosále promítaly, nemají pracovníci Hradu informace. „Velice pravděpodobně zde probíhalo takzvané předcenzurní promítání za účasti posudkové komise," poznamenal Šebek.

Za prezidenta Václava Havla se v této místnosti konaly tiskové konference a byly zde promítány filmy pro zaměstnance včetně filmů Zdeňka Svěráka nebo historických dokumentů.

Popelníky v sedadlech kinosálu jsou podle Šebka stejného typu, které se používaly ve vozech Škoda Octavia vyráběných od roku 1959. Kinosál bude také sloužit pro tiskové konference Hradu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám