Hlavní obsah

Tipy na víkend: Na Karlštejn za vínem, do Prahy na sklenku whisky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ti, kteří relaxují se skleničkou vína v ruce, se o víkendu shromáždí na Karlštejně, v Hradci Králové, ve Valticích či Velkých Žernosekách. Komu k odreagování pomáhá sport, může se vydat do Brna, Koutů nad Desnou nebo do Lázní Bludov.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Hrad Karlštejn

Článek
Praha

Vinobraní v Grébovce

Osmý ročník vinobraní proběhne v pátek na náměstí Míru a v sobotu v parku Havlíčkovy sady, známém jako Grébovka. Program potrvá v obou dnech od 14:00 do večerních hodin. Užijete si soutěže, historické tržiště, ochutnávky vín a burčáku, řemeslné dílny, husitské ležení, koncerty, divadelní představení. Ve 14:00, 15:00 a 16:00 navštívíte Gröbeho vilu. Veškeré informace naleznete zde.

Holešovice Fashion Market

Největší trh nezávislé módy a designu se uskuteční v pátek a v sobotu v holešovické tržnici. Trh alternativní tvorby se přesunul do hal číslo 13 a 40. Představí se 150 značek módy, šperků, designu a doplňků. Nabrat síly budete moci v odpočinkových zónách, naopak vyřádit se můžete na workshopech. Program završí afterparty. V pátek je otevřeno od 12:00 do 21:00, v sobotu od 10:00 do 21:00. Více zde.

Festival pro milovníky whisky

Novoměstskou radnici v centru metropole provoní od pátku do soboty ochutnávky více než 150 druhů whisky a bourbonů. Setkáte se dokonce i se značkami, které v ČR zatím nemají zastoupení. Pohodovou atmosféru dokreslí hudební kulisa. Podrobné informace se dozvíte zde.

Vegetariánský festival Vegefest

Jestli vyznáváte zdravý životní styl, zaujme vás víkendová akce na Vyšehradě, kde ochutnáte zdravá jídla světových vegetariánských kuchyní. Program začne v sobotu ve 13:00 a v neděli v 10:00. Přinese koncerty, bubnování, masáže, cvičení jógy a tai-či nebo projížďky na plachetnicích a paddleboardech stejně jako ukázky vaření a přednášky o stravování. Program si prohlédněte zde.

Středočeský kraj

Svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi

Slavnost se koná každoročně v den sv. Václava v obou staroboleslavských chrámech – v bazilice sv. Václava i v chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Program potrvá celý víkend. V sobotu budou v 19:50 dovezeny ostatky knížete Václava. Relikvie bude instalována na oltář krypty. Koncelebrovaná mše svatá začne v neděli v 10:00 na Mariánském náměstí. Od 12:00 bude pokračovat kulturní program. Více čtěte zde.

Karlštejnské vinobraní

Historická slavnost vína proběhne o víkendu na Karlštejně. Ochutnáte víno, burčák i kulinářské speciality. Zhlédnete rytířský turnaj, gotickou módní přehlídku, polykače ohně, dobové stánky a řemesla. Vyvrcholením obou dnů bude slavnostní průvod od vinic na hrad v čele s Karlem IV., Eliškou Pomořanskou a doprovodem císařského dvora. Poprvé se sem můžete vypravit parním vlakem ze Smíchova. Více zde.

Svatováclavská jízda v Mladé Boleslavi

V neděli projede městem kolona desítek automobilových veteránů, jak místních značek Škoda a starší Laurin & Klement, tak i cizích. Kolona vyjede na projížďku po hlavních dopravních tepnách města z Komenského náměstí v 9:30. Na Městském stadionu uvidíte od 10:00 mažoretky, kapely, orientální tance a přehlídku módy 20. a 30. let. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Retro vinobraní a mistrovství světa

Tradiční podzimní akce proběhne v sobotu ve valtických Vinných sklepích. Program začne v 8:30, kdy se týmy v retro brigádnickém stylu vydají na vinici za zpěvu budovatelských písní. Těšte se na čerstvý burčák. Na Mistrovství světa ve sběru hroznů od 15:30 navazuje Zámecký košt vín na místním zámku. Více čtěte zde.

Běžecký závod 10/5 mil

Až deset mil urazí běžci v sobotu centrem Brna. Závod odstartuje ve 20:00 u hotelu International. Poběží se na tratích 10 a pět mil. Děti zaběhnou míli či půlmíli. Na trase si prohlédnete památky. Vyhlášení vítězů proběhne ve 22:00 u hotelu. Více zde.

Pivní pouť v pivovaru Černá Hora

V sobotu se otevřou na Blanensku v pravé poledne brány pivovaru. Kulturní program začne ve 13:30. Užijete si prohlídku muzea pivovarnictví s ochutnávkou čtyř speciálů. Na výletišti čeká zábava na děti a odpoledne koncerty pro dospělé. Fotbalové hřiště nabídne vyhlídkové lety helikoptérou nebo jízdy vznášedlem. Nádvoří hotelu Sladovna rozezní hudba. Vystoupí Tomáš Klus, Janek Ledecký, Vašo Patejdl nebo Monkey Business. Akci zakončí ve 21:30 ohňostroj. Do programu nahlédněte zde.

Jihočeský kraj

Hudební slavnost Adama Michny z Otradovic

Jubilejní 20. ročník festivalu barokní hudby v Jindřichově Hradci zavzpomíná na významného rodáka. Víkendová slavnost proběhne v centru města. Přinese jarmark lidových řemesel i koncerty. Hudba zazní také v kapli sv. Máří Magdaleny. Více zde.

Svatováclavské slavnosti v Krumlově

Podzimní jarmark oslaví o víkendu dobré jídlo a pití, přinese divadlo a koncerty k svátku sv. Václava. V rámci slavností se uskuteční Mezinárodní folklórní festival a setkání hornických a hutnických měst a obcí České republiky. Nebude chybět sobotní Noc otevřených muzeí a galerií. Neděle bude v duchovnějším stylu. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Hradecký koštýř v Hradci Králové

Slavnosti vína a burčáku se uskuteční na svátek sv. Václava v prostorách nádvoří Městské hudební síně a na severních terasách. Akce proběhne od 10:00 do 18:00 a zúčastní se jí přes 20 vinařů a vinoték. Připravena bude ochutnávka a prodej vína a burčáku, bohaté občerstvení, trh lidové tvorby i kulturní program. Více zde.

Svatováclavské slavnosti v Dobrušce

Slavnosti přinesou o víkendu řadu zajímavých vystoupení, koncertů, výstav i řemeslný jarmark. V pátek a v sobotu budou koncerty připraveny na náměstí F. L. Věka. V neděli v rámci Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka uslyšíte koncert Gabriely Demeterové a Pavla Černého. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Běžíme na hrad Kunětická hora

Užijte si sobotu sportem v přírodě, návštěvy hradu a soutěžení. Akce se přesouvá na Kunětickou horu u Pardubic. V okolí hradu budou pro běžce a nordic walkery připraveny tratě na pět a 12,2 km. Startem i cílem bude brána hradu. Registrace začne v 9:00 u parkoviště pod hradem. Více si přečtěte zde.

Království za koně v Pardubicích

Výstava je otevřena k oslavě 140. výročí prvního dostihu Velké pardubické steeplechase z roku 1874. V expozici Galerie města Pardubic uvidíte současné i historické fotografie, malby a sochy s motivy koní. Výstava bude ke zhlédnutí do 2. listopadu o víkendu od 10:00 do 18:00. Více informací naleznete zde.

Karlovarský kraj

Výstava hub v Mariánských Lázních

Mykologický klub Slavkovský Les a Správa CHKO Slavkovský les zve na výstavu hub, která se koná v sídle Správy CHKO. Výstava je otevřena v sobotu od 9:00 do 17:00 a v neděli do 16:00. Ochutnáte na ní houbové speciality. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Festival vína v Liberci

V sobotu připravilo město Liberec spolu s galerií vín Decanté vinařskou akci. Od 10:00 do 22:00 představí v bývalé Oblastní galerii vinaři svá vína. Ochutnáte více než 200 vín i gurmánské speciality za doprovodu cimbálové muziky. Více najdete zde.

Mezinárodní hudební festival Lípa Musica

Festival probíhá v České Lípě do 25. října a přinese 21 koncertů a divadelních představení. V pátek se uskuteční českolipský varhanní koncert Bernharda Maxe, v sobotu v Kamenickém Šenově soubor Clarinet Factory a v neděli v obci Jezvé Ensemble Musaicum. Veškeré informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Závod Beer Treking v Koutech nad Desnou

Otevřené mistrovství České republiky v pivním trekingu v kategoriích muži, ženy, dogtreking a v pětičlenných týmech proběhne v sobotu. Hromadný start závodu vypukne ve 14:00 v areálu Kouty. Trasa dlouhá 13 kilometrů povede na Petrovku, Výrovku, Červenohorské sedlo a zpět. Po vyhlášení v 19:00 bude následovat afterparty v baru Lyžárna. Více se dozvíte zde.

Lázeňský běh pro zdraví

V sobotu pořádají Lázně Bludov zábavně společenskou akci s programem a dražbou dřevěných soch vytvořených během III. ročníku lázeňského dřevosochání. Běh odstartuje ve 14:00 v kategoriích běžíme v páru, rodiče a děti a pro radost. Ostatní zabaví ohňová show, ukázka dravých ptáků, řemeslný jarmark, projížďky na koních, soutěže, taneční a kouzelnické vystoupení. Více čtěte zde.

Moravskoslezský kraj

Filmový festival kameramanské tvorby

Festival Ostrava Kamera Oko proběhne od pátku do 2. října v Ostravě. Letos se poprvé bude promítat v kině Světa techniky v Dolní oblasti Vítkovice a v kinech ve Frýdku-Místku a Havířově. Projekce se dále uskuteční v ostravských kinech Art, Minikino, Luna, Studiu Karel ve Staré Aréně a na kolejích Hladnov. Zahájení festivalu je připraveno v pátek v kině Světa techniky. Do programu nahlédněte zde.

Slavnosti růží na zámku

Akce Růže pro paní hraběnku, aneb Válka růží proběhne na zámku v Kuníně od pátku do úterý 30. září. Slavnost růží se odehraje na počest dobré hraběnky Walburgy. Aranžmá růží v zámeckých pokojích připraví přední český florista Slávek Rabušic. Přijďte mezi 9:00 a 17:00. Více zde.

Plzeňský kraj

Veletrh cestovního ruchu v Plzni

Veletrh cestovního ruchu Plzeňského kraje ITEP 2014 proběhne od čtvrtka do soboty v hale TJ Lokomotiva Plzeň. V sobotu bude otevřeno od 10:00 do 17:00. Doprovodný program přinese koncerty i soutěže. Více se dočtete zde.

Výstava šumavského skla v Holýšově

Tradice a současnost je připravena v Domě dějin Holýšovska. Na náměstí 5. května poznáte historii šumavského skla a prohlédnete si unikátní skleněné předměty. O víkendu jste zváni na Domažlicko od 13:00 do 17:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Žernosecké vinobraní

Velké Žernoseky na Litoměřicku zavoní v pátek a v sobotu vínem a burčákem. Uvidíte průvod v čele s žernoseckým Bakchusem, králem a královnou, dražení obrovitých hroznů. Užijete si i večerní zábavu a ohňostroj u přívozu. Více zde.

Festival Dřeva v Ústí nad Labem

Největší dřevorubecká show severních Čech proběhne v sobotu již potřetí. Závod sportovních dřevorubců bude od 13:00 do 18:00 hostit letní kino v Bělehradské ulici. Chybět nebude ani úřadující vicemistr světa Martin Komárek. Více čtěte zde.

Vysočina

Hrabalova Ostře sledovaná Polná

Přehlídka amatérských divadelních souborů proběhne od pátku do neděle na Jihlavsku. Divadelní festival zve v průběhu tří dnů na pět představení, která proběhnou v sále městského kina nebo ve velkém sále zámku. Více zde.

Projekt Muzeum na dlažbě

Netradiční projekt pro milovníky historie pořádá Muzeum Vysočiny a Střední uměleckoprůmyslová škola v Jihlavě. Kroniky města se budou otevírat každou sobotu do 4. října. V 14:30 bude v Malovaném sále v Kavárně Muzeum sehráno historické divadelní představení studenty SUPŠ Helenín a v 15:30 bude následovat procházka městem. V sobotu na téma Příběh barokní: Stříbrná kulka pro ďábelského kapitána. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Svatováclavské hody s právem

V Kunovicích na Slovácku o víkendu vypuknou hody. Přinesou ochutnávky dobrot, průvod městem a cimbálovou muziku. Centrem dění se stane Panský dvůr. Průvod vyjde v sobotu v 14:00 a zábava bude pokračovat do noci. Více čtěte zde.

Svatováclavský jarmark v Luhačovicích

V neděli město ožije jarmarkem. Na náměstí 28. října čekají účastníky gastronomické zážitky, historická hudba, tance i lidová řemesla. Od 9:00 do 17:00 bude připravený doprovodný kulturní program a mše svatá v kostele Svaté Rodiny. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám