Hlavní obsah

Hrad Helfštýn plánuje akcemi nabitou sezónu

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik novinek nabídne letos svým návštěvníkům středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Na první z nich se návštěvníci mohou těšit již koncem dubna, kdy bude v Galerii na druhém nádvoří otevřena výstava Maria Converia z Itálie.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

V březnu bude Helfštýn otevřený jen o víkendech.

Článek

„Galerie bude přístupná až do zahájení mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston a italský umělec na ní představí své kovářské akty a zvířecí figury z tepaných ocelových plechů,“ řekl Právu helfštýnský kastelán Jan Lauro.

Vernisáž výstavy se uskutečni 26. dubna a italský kovář přislíbil, že se téhož dne zapojí na třetím hradním nádvoří do 4. ročníku Nočního kování. To začne tradičně ve 20:00. „Návštěvníci budou moci až do půlnoci sledovat při práci tvůrce, kteří vykovou výrobek pro některého z našich partnerů,“ konstatoval kastelán.

Novinkou bude letos na hradě i akce nazvaná Helfštýnské ateliéry, do níž se 21. a 22. června zapojí všechna odborná oddělení Muzea Komenského v Přerově. „Návštěvníci se seznámí s tím, co obnáší například profese archeologa, ornitologa, konzervátora či fotografa. Dozvědí se řadu zajímavostí a na stanovištích si budou moci některé aktivity, které s těmito profesemi souvisejí, také vyzkoušet,“ poznamenal Lauro.

Opět se sem sjedou kováři

Po loňské premiéře se na hradě i letos uskuteční Helfštýnská pouť, která sem loni na počátku července přilákala o prodluženém víkendu 5000 lidí. Letos je na programu 5. a 6. července. Hrad se promění v historické tržiště, přičemž výrobky budou mnozí řemeslníci zhotovovat přímo na místě.

Na Helfštýně chtějí po loňské premiéře otevřít znovu hradní letní kino, a to 2. srpna na druhém nádvoří. „Chceme pro něj vybrat filmy, které mohou zajmout jak velké, tak i malé návštěvníky,“ konstatoval kastelán. Loni bylo promítání věnováno filmům režiséra Jiřího Menzela, který slavil životní jubileum. Přišlo několik set diváků.

Tradičně největším lákadlem hradu bude zřejmě i letos již 33. ročník mezinárodního setkání uměleckých kovářů Hefaiston, kterého se například loni zúčastnilo poslední srpnový víkend zhruba 10 tisíc lidí. K tradičním akcím bude letos na hradě patřit mimo jiné Rockový Helfštýn, festival vojenské historie či hradní bál.

V programu nebude chybět ani Divadelní den pro děti i dospělé, Hradní kejkle, rozmanitá přehlídka žonglérů, kejklířů a artistů všeho druhu či Kovářské fórum. Na konci léta se na hradě uskuteční i komentované noční prohlídky, které se tu konaly poprvé předloni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám