Hlavní obsah

Tipy na víkend: Naboso po svazích Sněžky, na zvěřinové lahůdky do Klokočné

Kudyznudy.cz, Novinky, Klára Fischleinová

Ať už vám chutná pivo nebo víno, maso nebo zelenina, slané či sladké - rozličné gastronomické události uspokojí snad každého labužníka. Dobrodružnější povahy se místo mlsání a koštování vydají bosky na Sněžku nebo zkoumavě po stopách novodobé archeologie.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

O víkendu se uskuteční na nejvyšší českou horu netradiční výlet.

Článek
Praha

Vegetariánský festival na Vyšehradě

Food festival pro pět smyslů ochutnáte v sobotu od 14:00 a v neděli od 10:00 na Starém Purkrabství a přilehlém parku na Vyšehradě. Vaše chuťové buňky se mohou těšit na pestré příchutě světových vegetariánských kuchyní, nejrůznější ochutnávky čajů, káv i vín nebo na ukázky vaření. Připraven je doprovodný program ve formě koncertů, bubnování nebo výtvarné dílny pro děti s dětským koutkem. Program akce zde.

Kunratické pivnosti

V pátek od 15:30 a v sobotu od 12:00 budou v pražských Kunraticích probíhat pivní slavnosti, na nichž budou k dispozici různé druhy piva. Akce účastníky pobaví také doprovodným programem, pro děti bude připraven hrací koutek. V sobotu večer proběhne ohňová show. Harmonogram události si prohlédněte zde.

Vinohradské vinobraní

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se v pátek a v sobotu bude konat tradiční vinobraní. Páteční program věnovaný především dětem začíná v 16:00 a od 20:00 jej zakončí koncert skupiny Monkey Business. Sobotní program odstartuje 14. hodina odpolední. Dočkáte se také vyhlášení nejlepšího vinaře. Program si podrobněji prohlédněte zde.

Středočeský kraj

Klobáskofest ve Velkých Popovicích

V sobotu se od 10:00 do 17:00 uskuteční ve Velkých Popovicích první český festival zaměřený na klobásky a uzeniny. V Pivovarském parku se bude soutěžit o nejlepší klobásku, těšit se můžete na strom Klobáskovník nebo ukázky regionálních řemesel. Více zde.

Zvěřinové speciality v Klokočné

Svatohubertské kulinářské slavnosti potěší v sobotu od 10:00 na návsi v Klokočné všechny milovníky dobrého jídla. Obzvláště ty, kteří si rádi pochutnávají na zvěřině. Lahodnou chuť gurmánských specialit doplní kvalitní víno. U jídla a pití pak můžete sledovat doprovodný program — například v 11:20 ukázku vábení zvěře, ve 12:10 vystoupení Karla Vágnera nebo od 13:50 koncert lovecké hudby.

Jihomoravský kraj

Festival dračích lodí a burčáku ve Znojmě

Nedaleko Louckého kláštera ve Znojmě pod Sedlešovickým mostem proběhne v pátek a v sobotu mezinárodní festival dračích lodí. Hlavní závody proběhnou v sobotu a těšit se můžete také na podvečerní závod na osvětlené trati. V rámci doprovodných aktivit se můžete těšit na prohlídky Louckého kláštera, ochutnávky vín a burčáku přímo na závodišti nebo na večerní ohňostroj a koncert skupiny Katapult. Více informací zde.

Bzenecké krojované vinobraní

Od pátku do soboty můžete vyrazit na tradiční vinobraní do Bzence, které se bude odehrávat v areálu bzeneckého zámku a jeho parku. Na nádvoří a v parku bude po oba dny probíhat jarmark doplněný zábavnými atrakcemi. Ochutnávky vín a burčáků budou v areálu zámku, ve sklepeních a víchách. Kromě vín vás v sobotu od 14:00 čeká krojovaný průvod na Náměstí svobody. Program ke stažení najdete zde.

Hudební sobota ve Znojmě

Sobotní večer se ve Znojmě ponese ve znamení živé muziky. Tak třeba od 20:00 tady vystoupí skupina Tatabojs, ve 20:45 doplní jejich zpěv videomapping. Akce na Horním náměstí ale začne hudebním programem už v 18:00. Vstup bude zdarma.

Jihočeský kraj

Festival barokních umění

Barokní festival proběhne v Českém Krumlově od pátku do neděle a jeho cílem je podat divákům pohled na původní dobovou tvorbu v autentickém prostředí na zámku a jeho zahradě. Kromě barokní hudby se můžete těšit i na barokní ohňostroj a iluminace, a to v sobotu od 21:30 v zámecké zahradě. Více o programu najdete zde.

Hudební večer v Bechyni

Hana Zagorová a Petr Rezek vystoupí v pátek od 19:00 na zámku Bechyně. Jejich koncert se uskuteční v rámci akce Bechyňské kulturní léto. Další informace hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Výšlap bosky na Sněžku

Pohyb naboso je zdravý a přirozený a mnoho lidí tomuto stylu přichází na chuť. V sobotu se můžete zúčastnit výstupu na Sněžku bez bot, sraz je v 10:00 v Peci pod Sněžkou u informačního střediska KRNAP. Poznávacím znamením jsou bosé nohy. V případě velké nepřízně počasí bude akce odložena. Více zde.

Odhalte taje moderní archeologie

V sobotu i v neděli se mezi 9:00 a 17:00 v Archeoparku pravěku ve Všestarech návštěvníci dozvědí o náplni práce moderních archeologů. Tu si alespoň na chvíli účastníci akce budou moci dokonce sami vyzkoušet. Mluvit se bude také o letecké archeologii nebo práci s detektorem kovů. Více o Archeoparku Všestary čtěte zde.

Pardubický kraj

Vinobraní na Kunětické hoře

V sobotu od 10:00 do 19:00 proběhne na hradě Kunětická hora první historické vinobraní. Na programu budou degustace českých, moravských i zahraničních vín stejně jako středověká hudba s tancem, divadelní představení, ukázky lidových řemesel a od 14:30 koncert skupiny Děda Mládek Illegal Band. Více informací hledejte zde.

Hradní vinobraní na Svojanově

Netradiční hradní slavnost věnovaná vínu proběhne po oba víkendové dny od 10:00 do 17:00 na hradě Svojanov. Program doplní cimbálová muzika a další aktivity. V neděli tady navíc vystoupí také sokolník. Více o události najdete zde.

Karlovarský kraj

Folklórní festival Mariánský podzim

Od čtvrtka do neděle proběhne v Mariánských Lázních folklórní festival, na němž vystoupí desítka souborů, uskupení a lidových muzik nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. V sobotu se můžete na kolonádě těšit na krojovaný průvod, na němž se představí všichni účinkující. Vše o akci si přečtěte zde.

Festival Dvořákův karlovarský podzim

Festival vážné hudby probíhá v Karlových Varech až do 26. září. V neděli tady můžete oslavit výročí 200 let od narození Karla Wagnera – v Koncertní síni Antonína Dvořáka se uskuteční symfonický koncert s názvem Wagnerovi k narozeninám. V rámci doprovodného programu festivalu se v sobotu od 21:00 odehraje Klubová noc v Klubu Masařka. Hlavní i doprovodný program naleznete zde.

Liberecký kraj

Jablonecké podzimní slavnosti

Od pátku do soboty se v Jablonci nad Nisou konají městské slavnosti se stylovým trhem. Kromě toho vás čeká bohatý doprovodný program, gastronomické ochutnávky a spousta dalších lákadel. Akce proběhne na Horním náměstí, v Tyršových sadech a na Letní scéně Eurocentra. Připravena jsou hudební a taneční vystoupení nebo večerní ohňová show. Více zde.

Film na Ještědu

Ještěd letos slaví 40. narozeniny a vy je můžete oslavit s ním ve filmovém duchu. V sobotu je tu pro vás připraveno venkovní promítání filmů, které byly natočeny v roce 1978, tedy ve stejném roce, jako se „narodil“ Ještěd. Uvidíte jeden ze snímků Přijela k nám pouť, Noc na Karlštejně nebo Třicet panen a Pythagoras. O tom, který film zhlédnete, můžete sami hlasovat až do pátku. Hlasovat a číst bližší informace můžete zde.

Olomoucký kraj

Plumlovské vinobraní

V sobotu od 13:30 se na zámku Plumlov uskuteční oslava letošního vína. Můžete se těšit na jarmark, řemeslné ukázky, ochutnávky vína i burčáku a dalších gastronomických lahůdek. Program po celý den zpestří hudební vystoupení. Na ohňovou show pak naváže taneční večer. Další informace hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Ostravská Bibliotour

V sobotu od 13:00 projede Ostravou tak trochu literární cyklojízda se startem na náměstí Dr. Brauna před knihovnou. Pokud si literárně vyzdobíte kolo, dostanete odměnu. Přestávka je načasovaná ve 14:40 v parku Dr. Milady Horákové a ukončení jízdy proběhne na ulici 30. dubna, která ožije hudbou, divadlem a pohodou. Doplňující informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Festival minipivovarů

Pivní festival s názvem Slunce ve skle se koná v sobotu v Pivovarském dvoře v Plzni Černicích. Ochutnáte piva více než 50 tuzemských i zahraničních pivovarů. Oficiální zahájení festivalu proběhne ve 13:00 slavnostním naražením sudu. V rámci programu se můžete těšit i na prohlídky pivních lázní nebo taneční a hudební vystoupení. Vše o akci zde.

Ústecký kraj

Litoměřické vinobraní a Ostrovní festival

Tradiční vinobraní v Litoměřicích proběhne od pátku do soboty a bude spojeno se sobotním Kreans Ostrovním festivalem plným hudby a zábavy. Program vinobraní bude zahájen v pátek v 16:00. K pití vína zahraje cimbálová muzika i skupina Spiritual Kvintet. Sobotní program začne již v 10:00 a vyplní jej opět koncerty, divadlo a nezávislá scéna na Lodním náměstí. Kreans Ostrovní festival proběhne v sobotu od 11:00 na Střeleckém ostrově. Vystoupí skupina Wohnout, Walda Gang nebo Pražský výběr. Další informace zde.

Noc literatury na Střekově

Ústecká noc literatury proběhne v pátek od 18:00 na hradě Střekov. V rámci programu se můžete těšit na autorská čtení a od 20:00 taky na koncert Jana Budaře. Více hledejte zde.

Vysočina

Noc na Karlštejně v Telči

Slavná divadelní hra Noc na Karlštejně se odehraje na nádvoří zámku v Telči v sobotu od 18:00. V případě nepříznivého počasí se dvouhodinové představení uskuteční v zámeckém divadelním sále. Bližší informace naleznete zde.

Zlínský kraj

Běh krajem Emila Zátopka

Memoriál olympijského vítěze Emila Zátopka se poběží v sobotu z Kopřivnice do Rožnova pod Radhoštěm. Start závodu je v 11:00 v Zátopkově rodné Kopřivnici nedaleko jeho památníku, doběh závodu je po 12:00 v Dřevěném městečku v Rožnově pod Radhoštěm. Vše o této akci se dozvíte zde.

Napoleonské slavnosti

V sobotu od 10:00 proběhnou na zámku v Bystřici pod Hostýnem Napoleonské slavnosti. Uvidíte táborový život v zámeckém příkopu, od 13:00 slavnostní pochod městem a od 15:00 ukázky vojenské hudby a dělostřelectva na nádvoří zámku. Další informace hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám