Hlavní obsah

Mohutná pevnost Stříbrná Hora každoročně ožívá s francouzskými vojsky

Novinky, Viktor Sliva

Na hřebeni Bardských hor v dnešním polském Slezsku se rozkládá mohutná horská pevnost, jejíž součástí je jeden z největších donjonů v Evropě. Toto neobvyklé slovo označuje objekt, sestávající ze čtyř oválných věží, mezi nimiž je sevřeno rozlehlé nádvoří. Pevnost Stříbrná Hora je dokladem úsilí, které král Fridrich II. Veliký věnoval obraně území, vydobytého během válek o rakouské dědictví v polovině 18. století.

Článek

Pruský panovník tehdy svou habsburskou sokyni Marii Terezii připravil o dvě historické součásti českého státu – Kladsko a hospodářsky rozvinuté Slezsko.

Návštěvníci Stříbrné Hory nejprve stoupají od parkoviště umístěného přímo ve Stříbrném sedle o několik desítek metrů výše k bráně v předsunutém opevnění. Kolem hospodářských staveb vede cesta ke vstupu do jádra pevnosti – donjonu. Nad jeho bránou kdysi svá křídla hrdě rozpínal pruský orel, jako symbol dob minulých však byl v poválečném období odstraněn.

Z nádvoří donjonu vedou šikmo vzhůru nájezdové rampy, po kterých původně vyváželi vojáci děla do palebných postavení rozmístěných na vrcholech věží.

Teprve později se dělostřelci se svými zbraněmi ukryli do střeleckých kasemat po obvodu donjonu. Temnými kasematami, které sloužily také pro ubytování posádky a uložení zásob, je objekt doslova protkán.

Dnes se z povrchu donjonu otevírá krásný výhled nejen do okolí Stříbrného sedla, ale také na další obranné objekty, které postupně doplnily fortifikační komplex. Jde o samostatné pevnůstky Ostroh, Vysoká skála a Velký chochol. Posledně jmenované forty byly s donjonem spojeny krytými cestami, které měly usnadnit obráncům přesuny pod nepřátelskou palbou.

Rekonstrukce obléhání francouzskými vojsky

Po bleskovém obsazení Polska v září 1939 se pevnůstky Ostroh a Vysoká skála staly internačním táborem pro zajaté důstojníky. Některým z nich se však podařilo uprchnout a po komplikované cestě přes Blízký východ dokonce vstoupit do polského zahraničního vojska na Západě.

Po druhé světové válce Stříbrná Hora chátrala a teprve v posledních letech probíhá postupná obnova. Každý rok v červnu se za účasti příznivců vojenské historie z celé Evropy konají působivé rekonstrukce obléhání francouzskými vojsky v roce 1807.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám