Hlavní obsah

Na co pamatovat při dovolené na Jamajce

Novinky, Ing. Stanislav Zíma, Asociace cestovních kanceláří České republiky

Když do Karibiku, zkuste Jamajku. Díky poloze v blízkosti rovníku zde převládá ideální počasí téměř po celý rok. Dlouhé pláže s jemným bílým pískem a azurové moře jsou tu samozřejmostí.

Foto: Shutterstock

Jamajka – pláže s nejlepším koupáním v Karibiku

Článek

Víza a poplatky pro české občany

Při turistických cestách na Jamajku je od držitelů cestovních pasů ČR vyžadován cestovní pas, platný minimálně 6 měsíců po datu ukončení zájezdu. Pro turistické cesty do 30 dnů není pro občany ČR potřeba vstupní vízum.

Dovézt lze 200 cigaret nebo 250 g tabáku, 1 l alkoholu, 1 l vína, 340 ml toaletní vody a 150 g parfému. Je přísně zakázáno dovážet nebezpečné drogy (včetně marihuany), maso, čerstvé ovoce, kávu, med, zeleninu a zbraně.

Jakým jazykem se na Jamajce domluvíte

Úředně používaným jazykem je angličtina.

Čím se na Jamajce platí

Platí se zde jamajským dolarem (JMD). Měna obsahuje bankovky v hodnotě 10, 20, 50, 100 a 200 dolarů. Mince mají hodnoty 10 a 25 centů a 1 a 5 dolarů. Směnu peněz lze provést v bankách, v hotelech, na letištích a ve směnárnách s licencí. V každém případě si však ponechejte potvrzení o výměně, abyste mohli zpětně měnit při odjezdu. Počítejte i s tím, že většina bank a směnáren nemění stodolarové bankovky, neboť jde o nejčastěji padělané platidlo.

Foto: Shutterstock

Z Jamajky si domů můžete odvézt mnoho zajímavých dárků či suvenýrů. Velmi oblíbenou upomínkou je láhev kvalitního jamajského rumu, milovníky kávy jistě potěší suvenýr v podobě dárkového balení kávy Blue Mountain. Milovníci reggae se budou jistě poohlížet po nějakých nahrávkách. Najdete zde specializované obchody s hudbou, ale CD seženete rovněž v obchodech se suvenýry. Nepřeberné množství suvenýrů se pak vztahuje k osobě Boba Marleyho. Zajímavé a turisty oblíbené jsou také šperky a doplňky, košíky z palmového listí či jamajské doutníky.

Zdravotní péče pro české občany

Zdravotní péče pro české občany a občany EU je na dostatečné úrovni poskytována převážně jen soukromými zařízeními a je placena hotově. Je tedy nutno věnovat odpovídající pozornost uzavření kvalitního zdravotního pojištění před cestou. Náklady na ošetření jsou pojištěnci vyplaceny až po návratu do ČR. I přesto, že každá destinace disponuje vlastním státním zdravotnickým zařízením, medicínská zařízení na odpovídající úrovni jsou pouze v Kingstonu a v Montego Bay. Dostupnost záchranné služby je malá, do vzdálenějších oblastí nedosáhne vůbec.

Při cestách na Jamajku přímo z Evropy není v současné době vyžadováno žádné povinné očkování. Před cestou však rozhodně není na škodu informovat se o vhodném postupu při zdravotních potížích u vašeho praktického lékaře.

Foto: Shutterstock

Jak se na Jamajku dostanete

Přímý let trvá 14 hodin, a tak je nasnadě, že případné přestupy protáhnou cestu na celý den.

Přímý let s ubytováním a all inclusive je dobrou základnou pro poznávání ostrova i pro pobytovou dovolenou. Cestujete-li sami, tak nejlépe přes Londýn, avšak přiletět se sem dá i z dalších evropských měst.

Na čem si tu pochutnáte

Karibská kuchyně je velice zajímavá díky směsici vlivů různých druhů afrických, evropských a domorodých kuchyní. Postupné usídlení Britů, Španělů, Francouzů, Holanďanů a Afričanů ovlivnilo způsob přípravy jídla a pití. Jedním z nejtypičtějších pokrmů Jamajky je tzv. „jerk“, tedy velmi pomalu pečené kuře, které je téměř uzené, v kořeněné jamajské omáčce. Kuřecí maso upravené na tento způsob naleznete doslova na každém místě, ale lze jej zaměnit i za hovězí či kozí maso.

Charakteristické pro jamajskou kuchyni je také velké množství pokrmů z ryb a dalších plodů moře a rovněž tropické druhy ovoce, zeleniny a koření. Jamajka je také proslulá svými dezerty. Zdejší tekoucí voda je čištěná, vhodná k mytí. K pití je potřeba kupovat balenou stolní vodu, kterou seženete v každém supermarketu.

Sport a zábava

Většina hotelů nabízí zdarma nemotorizované vodní sporty, k dispozici bývají kajaky, šlapadla, windsurfing, menší katamarány a plachetničky. Rovněž jsou většinou zdarma k dispozici tenisové kurty, plážový volejbal či minigolf.

Foto: Shutterstock

Jamajka je turisty vyhledávána často také pro své skvělé podmínky pro hraní golfu. V současné době je k dispozici deset osmnácti- a dvě devítijamková hřiště, na nichž si na své přijde úplný začátečník i zkušený profesionál. Jejich zázemí a vybavenost je řadí mezi nejlepší hřiště Střední Ameriky. Exotická příroda, tropické počasí a vždy skvěle upravený zelený trávník dělají z každé hry na Jamajce opravdový zážitek.

Kdy se na Jamajku vypravit

Jamajka leží v tropickém podnebném pásu, pět stupňů od obratníku Raka, a podnebí je zde tropičtější nežli například na nedaleké Kubě. Vysoké teploty se tu vyskytují po celý rok a k návštěvě této destinace se tedy můžete rozhodnout prakticky kdykoliv. Pravdou ovšem zůstává, že v období od prosince do dubna bývá počasí na Jamajce nejlepší. Teploty nejsou přehnaně vysoké, pohybují se průměrně kolem 29 ºC a srážky jsou minimální.

Kam se na Jamajce podívat

To, co činí Jamajku jedinečnou, je její unikátní příroda. Jistě zajímavý je výlet do deštného pralesa, kde můžete vidět exotické ptactvo, rostliny a volně žijící divoká zvířata, například ohrožený druh krokodýla amerického. Tím, co vám z Jamajky utkví v paměti, jsou její početné a nádherné vodopády. Nejznámější ze všech je kaskáda řeky Dunn´s River, která bývá reklamními slogany označována jako Niagara Karibiku.

Foto: Shutterstock

Pokud máte rádi reggae, zavítejte do malebné vesnice Nine Miles, kde se narodil a také byl pohřben legendární král reggae Bob Marley. Můžete navštívit i dům, kde Bob žil jako malý chlapec, a s pomocí průvodce sdílet Marleyho dětství a jeho hudební kariéru. Při návštěvě hlavního města Kingston nevynechejte muzeum a pomník Boba Marleyho, místní arénu, park či malebný přístav.

Reklama

Výběr článků

Načítám