Hlavní obsah

Zlato a diamanty. Pagoda Shwedagon je jednou z nejdražších staveb planety

V Rangúnu, pětimilionové barmské metropoli, je minimum výškových staveb. Zlatá pagoda Shwedagon je tak vidět téměř z každého koutu města. Její zlatý povrch odráží sluneční paprsky a tisíce drahokamů září. Aby ne, jen diamantů je asi pět a půl tisíce. A zlata prý víc, než jaké jsou rezervy v britských bankách. Není divu, že právě Zlatá pagoda je turistickým tahákem Myanmaru!

Foto: Suzan Black

Prohlídku pagody musí turisté absolvovat bosí.

Článek

Myanmar se turistům pomalu, ale jistě otevírá. A právě Zlatá pagoda je jejich nejčastějším cílem. Pagoda Shwedagon (nebo chcete-li raději český přepis Šweitigoumská pagoda) je nejposvátnější stavbou celého Myanmaru. Ukrývá prý i několik Buddhových vlasů.

Pagoda je dominantou Rangúnu, od roku 2005 hlavního města Myanmaru, který má pět milionů obyvatel a architekturu, která zamrzla někdy v polovině minulého století. Zapomeňte na moderní budovy ze skla a oceli, nebo na mrakodrapy. Takové stavby tady prostě nenajdete.

Centrem tady není moderní obchodní čtvrť, ale právě pagoda, kterou obkličují desítky a desítky neodbytných prodavačů suvenýrů a kde se musí člověk před vstupem na „nádvoří“ vyzout, aby prokázal úctu a nepobuřoval.

Setkávání pod sto metry zlata

S její stavbou se začalo už v šestém století před naším letopočtem. Trvalo ale další stovky let, než dosáhla současné, téměř stometrové výšky. Několikrát ji také silně poškodilo zemětřesení – ve 30. letech 20. století tak muselo dojít k její velké rekonstrukci.

Foto: Suzan Black

Ležící Buddha je opravdový kolos – na délku má 65 metrů.

Kolosální Ležící Buddha
Pokud už se vydáte do Rangúnu ke Zlaté pagodě, pak nevynechejte i návštěvu obřího ležícího Buddhy. V současné podobě tady leží od roku 1966, má na délku 65 metrů a vypadá vážně kolosálně. Nenajdete ho ale v žádném chrámu, je ukrytý pod obyčejným plechovým přístřeškem a lemují ho spousty obchůdků, kde si můžete nakoupit suvenýry.

Pagoda, která stojí na kopci Singuttara u Královského jezera, je pro Barmánce místem, kde se scházeli a i dnes scházejí ve chvílích, kdy chtějí společně vyjádřit radost, případně smutek, nebo rozhořčení. V roce 1988, po protestech proti vojenskému režimu, vládnoucí vojenská junta, dokonce shromažďování u pagody zakázala. A opětovně ho povolila až letos na jaře, po více než 24 letech.

I kvůli vojenské juntě nepatří Myanmar mezi klasické turistické destinace. Více o nich najdete v článku Zakázaná místa, kam se turista jen tak nedostane: Myanmar, Severní Korea a Ladákh 

Od března je tedy nejlepší k pagodě vyrazit v podvečer, počkat si na západ slunce, ve kterém je pagoda asi nejkrásnější z celého dne, pak si pagodu prohlédnout v záři reflektorů a hlavně – nasát atmosféru, která v bezprostředním okolí pagody v podvečer bývá. Proplétat se mezi Barmánci, dát si něco drobného k snědku u některé ze stánků a  zastavit se a sledovat dění okolo sebe.

Foto: Suzan Black

V základech pagody je prý ukryto osm Buddhových vlasů.

Na prohlídku bez bot!

Na klasickou prohlídku je ale samozřejmě lepší vyrazit během dne. Papíroví průvodci doporučují vymezit si na prohlídku Zlaté pagody minimálně dvě hodiny – samotná stavba je sice vyplněná, není dutá a nedá se jít dovnitř – na nádvoří, na kterém stojí, jsou ale desítky menších, neméně působivých chrámů.

Přečtěte si o dalších asijských zajímavostech!

Před vstupem na nádvoří se ale turisté musí vyzout – vstoupit na plošinu, na které pagoda stojí, v botách je považováno za hrubý přečin. Mimochodem – zážitkem je pro mnohé i samotný výstup na plošinu skrze jedno ze čtyř krytých schodišť. Ty totiž lemují pitoreskní stánečky s tematickými suvenýry, které se místní prodavači snaží člověku za každou cenu prodat.

Diamanty a rubíny ve špičce

Při pohledu na zářící povrch pagody se pak turisté často ptají: „A je pagoda skutečně zlatá?“ A odpověď? Ano, je. Celou stavbu, která má cihlový základ, pokrývají plátky zlata, často v několika vrstvách. Prý na ně přispívalo obyvatelstvo celého Myanmaru a královna Shin Sawbu v 15. století dokonce přispěla množstvím zlata, které odpovídalo její váze. Na samé špici pagody pak sedí diamantové poupě – diamantů je na něm asi 5500, rubínů je zhruba polovina.

Foto: ESO travel

Na vrcholu Zlaté pagody je diamantové poupě, které tvoří tisíce a tisíce diamantů.

A množství zlata na pagodě stále roste – jako k nejposvátnějšímu buddhistickému místu v Myanmaru k ní míří nejen turisté, ale i stovky a stovky poutníků. A ti, pokud mohou, přinášejí další tenké plátky zlata.

Inzertní sdělení: Vydejte se do Myanmaru a okolních států!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se do Myanmaru, bývalé Barmy, k moři na plážovou dovolenou kořeněnou pořádnou dávkou exotiky. Výběr z několika luxusních hotelů a možnost vyrazit na výlet ke Zlaté pagodě v Rangúnu.

Poznejte stovky a stovky chrámů v thajském Bangkoku a pak relaxujte na plážích světoznámého letoviska Pattaya. Ideální kombinace poznání a následného odpočinku. Létáme celý podzim i zimu.

Letovisko Nha Trang leží v oblasti zvané vietnamské Středomoří a nabízí kompletní zázemí pro strávení luxusní dovolené u moře. Jde o nejznámější a nejlepší pláže Vietnamu! Klidnější než ty v Thajsku.

Čtěte dále:

Přečtěte si také o jezeře Atitlán, nejslavnějších vyhlídkových kolech planety, nebo o Maledivách. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Anketa

Při výběru dovolené preferujete...
Poznávací dovolenou.
32,5 %
Dovolenou na pláži.
11,9 %
Mix obojího.
55,6 %
Celkem hlasovalo 446 čtenářů.

Zlatý viklan, který popírá přitažlivost

Při pohledu na více než sedmimetrový kámen, na jehož vrcholu sedí zlatá pagoda, snad každého napadne, že musí každou chvíli spadnout. A přeci tady stojí už věky!

Pozlacený viklan se zlatou pagodou v Kyaiktiyo je dalším ze symbolů Myanmaru. Leží asi 200 kilometrů od Rangúnu a je třetím nejposvátnějším buddhistickým místem v Myanmaru.

Sedmimetrový balvan je stejně jako pagoda zlacený a další plátky zlata neustále přibývají – přinášejí je totiž poutníci z celého světa. Ve vrcholu pagody je podle pověsti uložený Buddhův vlas.

A pozor – viklanu se smí dotýkat pouze muži. Ženám je jakýkoli dotyk zapovězen a musí zůstat stát opodál.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám