Hlavní obsah

Z džungle do pouště, aneb opojný koktejl jménem Madagaskar

Ticho jen občas přeruší zpěv exotických ptáků nebo praskot větví, které úpí pod skoky lemurů v korunách stromů. Nad hlavou se prudce tyčí vysoké útesy Ankarany a když zaklepete na povrch ostré skály tsingy, uslyšíte jemné cinkání. Kouzelnou džungli provoněnou vanilkou, kde možná najdete i zcela nový živočišný nebo rostlinný druh, skrývají daleké břehy ostrova Madagaskar.

Článek

Na exotickou dovolenou se můžete vydat buď do pouště, do džungle nebo třeba do savany. Pokud máte ale aspoň trochu ekonomického ducha, rozjeďte se na Madagaskar! Důvod je zřejmý – na tomhle krásném ostrově najdete všechny možné biomy naráz. Způsobeno je to mnoha faktory, z nichž nejdůležitější je různá nadmořská výška ostrova a jeho odvěká odlehlost od zbytku civilizace.

Sultán, král nebo prezident?

Historie jednoho z posledních lidmi osídlených míst na Zemi začíná teprve před 2000 lety, kdy sem na kánoích připluli přes Indii a východní Afriku lidé z Indonésie. Zdejší zvyky a náboženství tak byly odedávna směsí indonéskou a africkou.

V 11. století tu ale Arabové založili první sultanát vystřídaný královstvím Imerina. Na konci 19. století ostrov ovládli Francouzi a Madagaskar se stal francouzskou kolonií, nezávislost získal až roku 1960.

Vše v jednom – to je Madagaskar
Klima ostrova je tropické, ALE… Tak nějak by měl začínat výklad o zdejším podnebí. Ovlivňují ho například východní pasáty, ALE ve srážkovém stínu na západě neprší skoro vůbec, na východním zase dost. V nejvyšších horách najdeme horské louky, díky dřívější sopečné činnosti také kráterová jezírka a horká vřídla, ALE o něco níž už jsou deštné pralesy, nebo bambusové křoviny. Na vyprahlém jihozápadě pro změnu mají buše a savany, ALE rostou tu i mangrovové porosty.

Ostrov Nosy Be

Madagaskar ale není jen ostrov sám o sobě, patří k němu i řada malých ostrůvku podél pobřeží. Jedním z nich je Nosy Be, romantický ostrůvek u severozápadního pobřeží Madagaskaru. Široká nabídka lodních výletů, potápění k místním korálovým útesům anebo přírodní rezervace Lokobe, do které si můžete zkusit sami doveslovat, to jsou lákadla zdejších hotelových resortů. Všude vás tu navíc budou obklopovat voňavé květy vanilky, kávovníků anebo stromu, z něhož se získává známá parfumérská silice ylang-ylang.

Vanilkové nebe
Koření původem z Mexika, kde ho znali již staří Aztékové, tu překvapivě neroste odjakživa. Původní druh vanilkovníku byl totiž vázán na opylování pouze určitým druhem včel nebo kolibříků, žijících jen v jedné části Mexika. Dlouho tak byli Španělé, kolonizátoři Mexika, jediným producentem vanilky na světě. Až s objevem metody umělého opylování na konci 19. století bylo možné rozšířit pěstování této žádoucí rostliny i do jiných tropických oblastí. Třeba právě na Madagaskar.

Národní park Ankarana

Cesta po madagaskarské pevnině podél řeky Sambirano vás dovede do jednoho z nejkrásnějších míst celého ostrova. Nejkrásnějších proto, protože i když je tu rezervace, lidí sem pořád ještě vkročilo míň než zvířat. Na malé, životem bující plošině se výškové rozdíly střídají jako ponožky.

150 miliónů let starý vápenec tu v kombinaci s častými srážkami vytvořil neuvěřitelnou spleť jeskyní, podzemních řek a jezer. Zdejší ostré skalní útvary například vznikly kompletním rozložením horních vrstev vápence, na tvrdém podloží se pak utvořily brázdy a rýhy. Tyhle skály při poklepu cinkají, z čehož možná pochází i jejich jméno – „tsingy“.

Ráj lemurů

Díky dlouhé izolaci od okolních pevninských bloků se na Madagaskaru vyskytuje velké množství organismů, které jsou vázány pouze na tento ostrov. Patří mezi ně i zdejší chlouba – lemuři, kterých tu žije na 50 druhů. Naopak třeba dravé šelmy byste tady hledali marně. Zastavíte-li se při vaší cestě u jezera Anivorano, možná uvidíte krokodýly.

Komba a Tanikely

Malinké ostrůvky u západního pobřeží Madagaskaru se kromě jednoho z dalších lemuřích parků můžou pochlubit Ampangorianou, typickou vesničkou kmene Antakarana. Ve zdejším parku si pak kromě odpočinku ve stínu baobabů můžete i zaplavat a prozkoumat dno nádherného korálového oceánu. Cena ponoru se většinou pohybuje kolem 50 €. Budete-li na Madagaskaru navíc v období od července do září, můžete se také zúčastnit pozorování velryb.

Nenechte si ujít:
Ostrov Aye-aye IslandTenhle miniaturní ostrůvek není mořský, ale nachází se uprostřed řeky Mananara. Jsou na něm dvě chatičky, plno kokosových palem a vanilkovníků. To nejdůležitější ale visí v korunách těchto stromů a jmenuje se to ksukol ocasatý, známý jako aye-aye - největší noční poloopice na světě.
Horský masiv IsaloNa Madagaskaru jsou sice krásné pláže, ale vnitrozemský masiv Isalo by vám neměl uniknout. Originální kaňony s již tradičně endemickou flórou a faunou, pískovcové skály, které se nepodobají žádným horám, které znáte. Najdete tu i osvěžení v podobě horských jezírek.
Pevnost TsinjoarivoRova (pevnost) vznikla za panování královny Ranavalony I., stavba tedy pochází z počátku 19. století. Dřívější občasné sídlo králů je dnes vybledlou vzpomínkou na jeho někdejší slávu. Prázdné komnaty, pustá nádvoří a oprýskané zdi mají ale velmi silnou atmosféru i teď.

Čtěte dále:

O Madagaskaru by se toho dalo napsat ještě spoustu, přečtěte si náš starší článek o něm. Nebo třeba povídání o Nové Kaledonii, Myanmaru, jihozápadě USA nebo safari v Africe. Přehled všech článků je na hlavní stránce rubriky.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Madagaskar

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Madagaskar:

Vydejte se napříč neznámým ostrovem a navštivte ostrov Nosy Be, NP Ankarana, nebo ostrovy Komba a Tanikely. K tomu navíc koupání na krásných korálových plážích Madagaskaru!

Prozkoumejte ostrov, jehož poloha a velikost umožnily vznik samostatné a výjimečné flory a fauny. Podívejte se na nejkrásnější západ slunce a odpočiňte si ve stínu vysokých baobabů.

Nádherné pláže ostrova Nosy Be nejsou zdaleka tím jediným, co vás při cestě čeká. Madagaskar je plný mnoha přírodních rezervací a díky vysoké různorodosti zdejší fauny a flory je každá jiná.

Autor: Viola Kratochvilová & ESO travel

Anketa

Co vás nejvíce láká k návštěvě Madagaskaru?
Unikátní fauna a flora
19,8 %
Pláže, moře, potápění
13 %
Kultura zcela odlišná od té evropské
3,1 %
Historické památky - např. pevnost Tsinjoarivo
1,9 %
Koktejl všeho uvedeného
59,9 %
Madagaskar mě neláká
2,3 %
Celkem hlasovalo 162 čtenářů.

Praktické informace

Madagaskar se nachází východně od Afriky za 460 km širokým Mosambickým průlivem. Mluví se tu francouzsky a malgašsky, s angličtinou tu příliš nepochodíte. Občané ČR i SR potřebují pro vstup na Madagaskar vízum, které lze koupit na hranici při vstupu do země za 60 €. Místní měna je madagaskarský ariary (100 MGA = 1,- Kč).

Pro vstup do země není sice vyžadováno žádné speciální očkování, ale doporučuje se očkování proti žluté zimnici, břišnímu tyfu, žloutence typu A a B. Na pobřeží se dokonce celoročně vyskytuje malárie, takže kromě klasické lékárničky přibalte i antimalarika a kvalitní repetenty z lékárny.

Omezte také konzumaci čerstvých ovocných šťáv, protože by mohly být ředěny vodou z kohoutku, vyhněte se také ledu v nápojích. Za ochutnání ale naopak stojí madagaskarské víno nebo typická jídla jako Ravitot (maniokové listy plněné vepřovým masem) nebo Romazava.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám