Hlavní obsah

Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon

ESO travel, Ondřej Moravec

Na soukromém ostrově v laguně poblíž korálových útesů na Fidži byl vybudován speciální podmořský rezort nabízející exkluzivní ubytování a zábavu. V 24 speciálních podmořských "kajutách" si hosté budou moct vychutnat, jaké to je strávit den či noc v podvodním světě.

Článek

Poseidon Undersea Resort se řadí k jedněm z nejexotičtějších zážitků v tichomořských končinách. Byl vybudován 40 stop pod hladinou moře na oceánském dně poblíž ostrova Poseidon a dle oficiálních informací by měl zahájit komerční provoz v roce 2010. Dostupný je z ostrova Nadi, odkud na něj budete dovezeni speciálním plavidlem. Pod vodu vás pak dopraví speciální výtah.

Dole na vás bude čekat jedna z 24 luxusních kajut, které od okolního světa odděluje několik palců tlusté sklo. Hosté tohoto rezortu budou mít k dispozici také vlastní "suchozemský" bungalov, který je spolu s ostatními vybudován na nedalekém Poseidonově ostrově. Pod vodou je k dispozici několik restaurací, knihovna, konferenční místnost nebo potápěčský obchod. Vaše peněženka ale asi zapláče. Týdenní pobyt na ostrově pro dva přijde na cca 30 000 USD, ale zážitek to bude určitě více než „božský“.

Klidný luxus pro náročné

Druhou možnost jak si vychutnat krásy Fidži (nyní již poněkud realističtější) máte tentokrát už "na suchu" na více jak 300 fidžijských ostrůvcích nabízejících možnost úniku a klidného dřímání pod palmami. Není divu, že právě zde se natáčel slavný film Trosečník s Tomem Hanksem. Pokud ale raději než „troskotání“ máte rádi luxus spojený s exotickým lagunovým pozadím, Fidži vás také uspokojí.

Souostroví Fidži je v měřítku dnešní turistiky zajímavým hermafroditem. Na jedné straně stojí luxusní rezorty s krásnými bazény, podél kterých visí houpací lenoškové sítě, na druhé se vracíme zpět v čase ke kmenové civilizaci. „Zlatá mládež“ si zde užije divokých párty na pláži, a „lazarové moderní společnosti“ zde najdou útěchu v neposkvrněném a klidném relaxování blízko skutečně živelného roje domorodců.

Na vulkanických ostrovech Mamamuca se nachází komplex soukromých rezortů, které vábí krásnou modravou lagunou, u níž v relativním soukromí můžete strávit příjemné romantické večery. Kousek odtud můžete navštívit i místní domorodou vesničku či se projet na kajaku nebo katamaránu. Rovněž windsurfing či potápění zde mají své jisté místo. K neoblíbenějším aktivitám pak patří golf a rybaření.

Výrazně menším střediskem je Nakubati, které je osídleno asi pouze sedmi bungalovy, a tudíž zde soukromí hraje prim. Lokalita Coral Coast zase zaujme svoji polohou v tropické zeleni. Všechny střediska jsou maximálně vybavená, a pro lehavou turistiku ideální. Můžete si tu půjčit šlapadla nebo plachetnici na projížďku po moři, zahrát volejbal, kriket nebo tenis. Týdenní pobyt vás přijde na 50 až 60 tisíc, ale zato o vás bude pečováno jako ve velikém vystlaném kokosovém ořechu.

Ztracený ráj?
Mnozí považují Fidži za ráj na zemi, jedna okolnost ovšem toto patetické tvrzení mírně zlidšťuje. Nebo lépe – „zpirátšťuje“. Idylku místních roku 2000 narušil rebel George Speight. Domníval se, že fidžijští jsou utlačováni místní indickou minoritou, a tak se svojí více než 300 člennou skupinkou bojkotoval antidiskriminační nařízení místní vlády, dokonce zaútočil i na parlament a unesl premiéra Mahendra Chaudhryho. Jeho uvěznění tak od té doby vyvolává kontroverzní postoje a rozštěpuje fidžijskou společnost.

Když za hotely vládnou náčelníci

Oproti vyšperkovaným letoviskům jsou menší fidžijské vesničky dobou kamennou. Osadám zde vládne náčelník a v rodové hierarchii předává žezlo dál nejstaršímu synovi. Má u svého lidu naprostou oddanost, neboť fidžijští patří asi k nejflegmatičtějším národům na zemi. Náčelník řeší záležitosti od školství po manželské hádky a nikdo se mu neprotiví.

Dokonce určuje i kdo si koho vezme, popřípadě kdo dostane kolik peněz. Pokud se ve vesnici koná svatba, na náčelníkův popud všichni lidé postaví z hromadných financí novomanželům příbytek. Fidžijská vesnička tak působí jako nedosažitelný předobraz komunistických partají.

Apel kladou místní především na mladé. Paradoxně jim totiž ani nebrání v odchodu za vyšším vzděláním do měst. Většina ale těchto možností nevyužívá. Jedna Fidžijka to vystihuje: "Proč by se chtěli stěhovat do města? Tam by museli za všechno platit a pořád by někam pospíchali. Hlavně by ale neměli jistotu, zázemí, které jim tady skýtá jejich komunita. Tady ve vesnici, když jsou nemocní nebo nemají práci nebo se jim cokoli stane, vždycky se o ně ostatní postarají."

Někteří by si to asi nedovedli ani moc představit, pro jiné je takový způsob života naprostou samozřejmostí. A to je na Fidži zajímavé. Zatímco většina populace se soustřeďuje v hlavním městě Suva a žije vyspělou kulturou, zbytek nese pozůstatky dob, kdy nejdůležitější byla lidská semknutost. Je tedy na každém z návštěvníků, jestli si z Fidži odnese hrst bílého písku, „poseidonskou pohádku“ nebo zajímavou zkušenost z „jiného života“.

Nenechte si ujít:
SuvaHlavní město souostroví má hned několik lákadel. V místním muzeu se můžete dozvědět něco o historii země, v Municipal marketu zase zabřednout do široké trhové nabídky ryb, zeleniny a čerstvého ovoce.
NadiDruhé největší město země se nachází poblíž střediska Mamumaca. Zaujme např. hinduistickým chrámem Swami Temple nebo Zahradou spícího obra, která je plná stromů a pestrobarevných květin.
TavueniTřetí největší ostrov Fidži je poset tropickou flórou, vodopády a vulkanickými vrcholky. Místo je ideálním rezortem pro milovníky trekkingu a potápění. Jednou z možností výletu je také výstup do hor ke krásnému jezeru Tagimaucia.

Čtěte dále:

Přečtěte si také další zajímavé články o exotických destinacích. Naposled jsme psali o Cayo Guillermo, Rio de Janeiru, Mexiku, Dominikánské republice, Borneu nebo Maledivách. Přehled všech článků naleznete v rubrice Exotika.

Inzertní sdělení: Tipy na zájezdy na Fidži

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku a Dominikánskou republiku atd. vybírá z nabídky zájezdů pro dovolená Fidži:

Vydejte se na fidžijské souostroví nebo si prodlužte dovolenou v Oceánii a zavítejte sem z Austrálie nebo Nového Zélandu.

Vedle Fidži můžete navštívit i rajský ostrov Bula.

Anketa

Jeli byste se podívat na Fidži?
Ano, letos se tam vydám na dovolenou
5,1 %
Ano, jednou bych tam chtěl dovolenou strávit
77,7 %
Ani ano, ani ne
1,3 %
Ne, Fidži mě neláká
3,2 %
Ne, bylo by to pro mě moc drahé
12,7 %
Celkem hlasovalo 1294 čtenářů.

Praktické rady pro cestu na Fidži

•    Protinožcům začínají letní prázdniny. V období od prosince do března panuje totiž na Fidži nejteplejší klima. Teploty vody se zde pohybují okolo 28stupňů, a vzduch má v průměru ještě o dva stupně více.

•    Protinožcům začínají letní prázdniny. V období od prosince do března panuje totiž na Fidži nejteplejší klima. Teploty vody se zde pohybují okolo 28stupňů, a vzduch má v průměru ještě o dva stupně více. •    Vízové papírování před odletem si nechte na Kanadu. Na Fidži sice vízum potřebujete, ale vše se řeší až na místě.Avšak poplatkům se stejně nevyhnete.

•    Protinožcům začínají letní prázdniny. V období od prosince do března panuje totiž na Fidži nejteplejší klima. Teploty vody se zde pohybují okolo 28stupňů, a vzduch má v průměru ještě o dva stupně více. •    Vízové papírování před odletem si nechte na Kanadu. Na Fidži sice vízum potřebujete, ale vše se řeší až na místě.Avšak poplatkům se stejně nevyhnete. •    „Babylonské strašpytle“ jistě uklidní, že vedle domorodé fidžijštiny je oficiálním jazykem na ostrově i angličtina.

•    Protinožcům začínají letní prázdniny. V období od prosince do března panuje totiž na Fidži nejteplejší klima. Teploty vody se zde pohybují okolo 28stupňů, a vzduch má v průměru ještě o dva stupně více. •    Vízové papírování před odletem si nechte na Kanadu. Na Fidži sice vízum potřebujete, ale vše se řeší až na místě.Avšak poplatkům se stejně nevyhnete. •    „Babylonské strašpytle“ jistě uklidní, že vedle domorodé fidžijštiny je oficiálním jazykem na ostrově i angličtina. •    Pokud si budete chtít během dovolené virtuálně „sáhnout“ domů pomocí notebooku, vybavte se zásuvkovou redukcí. Dvoukolíkové zástrčky tady nemají šanci.

•    Protinožcům začínají letní prázdniny. V období od prosince do března panuje totiž na Fidži nejteplejší klima. Teploty vody se zde pohybují okolo 28stupňů, a vzduch má v průměru ještě o dva stupně více. •    Vízové papírování před odletem si nechte na Kanadu. Na Fidži sice vízum potřebujete, ale vše se řeší až na místě.Avšak poplatkům se stejně nevyhnete. •    „Babylonské strašpytle“ jistě uklidní, že vedle domorodé fidžijštiny je oficiálním jazykem na ostrově i angličtina. •    Pokud si budete chtít během dovolené virtuálně „sáhnout“ domů pomocí notebooku, vybavte se zásuvkovou redukcí. Dvoukolíkové zástrčky tady nemají šanci.

•    Protinožcům začínají letní prázdniny. V období od prosince do března panuje totiž na Fidži nejteplejší klima. Teploty vody se zde pohybují okolo 28stupňů, a vzduch má v průměru ještě o dva stupně více. •    Vízové papírování před odletem si nechte na Kanadu. Na Fidži sice vízum potřebujete, ale vše se řeší až na místě.Avšak poplatkům se stejně nevyhnete. •    „Babylonské strašpytle“ jistě uklidní, že vedle domorodé fidžijštiny je oficiálním jazykem na ostrově i angličtina. •    Pokud si budete chtít během dovolené virtuálně „sáhnout“ domů pomocí notebooku, vybavte se zásuvkovou redukcí. Dvoukolíkové zástrčky tady nemají šanci.Kanibalové na Fidži?

Jednou z největších chimér Fidži je tvrzení, že zde stále přežívají lidojedi. Opak je ale pravdou. Fidžijské obyvatelstvo bylo agenturou Future Brand vyhlášeno jako nejpřátelštější na světě, a to před čtyřlístkovými Iry i „věčně šťastnými“ Arubany. Lidojedy tak za několik desítek let vystřídala generace vstřícných a milých domorodců s křesťanským duchem, kteří se stanou hlavním bodem pohody na vaší dovolené, vyhýbat se tedy kontaktu s nimi by byla přinejmenším škoda.

Související témata:

Související články

Mauritius: Oslavte Nový rok s barevnými býky

Červenožluté býčí rohy divoce pročesávají vzduch. Netradiční toreadoři se snaží svoji „kořist“ chytit a vrhají se jí po zádech. Opodál okolo vysokého sloupce...

Výběr článků

Načítám