Hlavní obsah

Cestopis českých tvůrců získal na newyorském festivalu bronz

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bronzovou medaili si z prestižního newyorského filmového festivalu odvezli dva čeští dokumentaristé. Cestopis Útěk na Maledivy Libora Špačka a Petry Doležalové získal ocenění za kameru. Vyhlášení proběhlo 19. dubna.

Trailer - Útěk na Maledivy

 
Článek

„Finalisté zaujali celosvětové publikum svým inovativním vyprávěním,“ vysvětlila letošní hodnocení poroty Rose Andersonová, výkonná ředitelka festivalu New York Festivals World´s Best TV & Films.

„Široká škála vysoce kvalitních programů prokazuje, kolik podob má současná tvorba — od dramatu přes publicistiku, sport, umění, komedii až po dokumentaristiku,“ dodala.

Dokumentární film Útěk na Maledivy je v pořadí již šestým dílem ze série Escape to Nature (Útěk do přírody) — projektu, který získal přes 60 ocenění na filmových festivalech v Česku i zahraničí.

Foto: "a"

Libor Špaček

Maledivy jsou příkladem křehké, avšak léty zpevněné provázanosti života na pevnině a v oceánu. Libor Špaček a Petra Doležalová objevují okem kamery maledivské tradice a život na domorodých ostrovech, aby vzápětí pod hladinou zachytili životní cyklus korálového atolu.

Dokument zároveň upozorňuje na křehkost jednoho z posledních pozemských rájů, což je úhel pohledu, který porotu festivalu zaujal.

New York Festivals World’s Best TV & Films patří mezi největší a nejuznávanější přehlídky televizní tvorby na světě. Byl založen před 59 lety a letos se jej zúčastnili zástupci ze 48 zemí. Mezi oceněnými byly například společnosti Discovery, RTE Television, NHK či Nature.

Reklama

Výběr článků

Načítám