Hlavní obsah

Půltunové kraslice zdobí okolí Hluboké nad Vltavou

Právo, Vladimír Vácha

Stezku za obřími kraslicemi si mohou už od středy 1. dubna projít děti, ale i dospělí u Hluboké nad Vltavou v Jižních Čechách. Přístupná bude až do půlky května. Mapku zájemci získají v Infocentru na Hluboké a sami si zvolí trasu, po níž se vydají.

Foto: archiv CVČ Poškolák

Obří kraslice ještě před zdobením

Článek

„Myslím, že jde o kraslice, které ještě nebyly k vidění. Je jich šestnáct, jsou z betonu a každá měří na výšku 105 centimetrů a váží bezmála 500 kilogramů. Z přepočtu průměrné velikosti vejce a nosnice kura domácího vyplývá, že vejce této velikosti by mohla snést pouze gigantická slepice, která by od země až k hřebínku na hlavě měřila přibližně sedm metrů,“ popsala Právu s nadsázkou obrovité kraslice vedoucí hlubockého Centra volného času (CVČ) Poškolák Valerie Chromá.

Dodala, že v Hluboké nad Vltavou dosud neprobíhaly oslavy Velikonoc způsobem odpovídajícím takto významnému křesťanskému svátku, který lze navíc chápat také jako oslavu příchodu jara a zrodu nového života. Z toho vyšel i nápad s umístěním velikonočních XXL vajíček po městě a jeho okolí.

Foto: archiv CVČ Poškolák

Manipulace s pětisetgramovými kraslicemi není snadná.

Stezka za obřími kraslicemi vede ze zámeckého parku přes město, po hrázi Munického rybníka s odbočkou ke sportovnímu areálu a golfovému hřišti, a odtud až k loveckému zámečku Ohrada, kde turisté mohou po celou dobu Velikonoc s plánkem stezky muzeum navštívit s 50procentní slevou.

Mapku získají v Infocentru na Hluboké a sami si zvolí trasu, po níž se vydají. „Projít si celou trasu a prohlédnout všechny kraslice bude možné od 1. dubna do 15. května,“ doplnil koordinátor projektu Jan Vlasák z hlubockého infocentra.

Pomoc byla nutná

S nápadem vytvořit obří kraslice pro Hlubokou přišel výtvarník a designer Matouš Holý, který je autorem návrhů filmových dekorací pro Letopisy Narnie, Jamese Bonda, Hartovu válku, Ligu výjimečných, Wanted či design unikátních stavebních prvků v Dubai City. Z jeho dílny je i forma na vejce, jejichž výroby se ujala betonárka Mane.

Na pomalování kraslic se následně podíleli dobrovolníci, děti ze zdejší základní školy a řada umělců – akademická malířka Eliška Jakubíčková, výtvarníci František PON, Šárka Rubickova či Mirka Němečková.

„Požádali jsme o pomoc i Jadernou elektrárnu Temelín a Nadaci ČEZ, která se stala generálním partnerem celého projektu a významně přispěla ke vzniku stezky. Pouze z vlastních zdrojů bychom akci jen těžko uskutečnili,“ zdůraznila Chromá a připomněla, že neobvyklý nápad podpořilo i město a hokejový klub HC ČEZ Motor České Budějovice.

Reklama

Výběr článků

Načítám