Hlavní obsah

Pustoprázdné ruiny bývaly slavným obchodním centrem

Novinky, fis

Když se v roce 1976 obchodní centrum Randall Park Mall otevřelo, byla to senzace. Obří obchoďák v americkém Ohiu zaměstnával tisíce lidí a nabízel nepřeberné množství zboží. Necelých 40 let poté z něj zbyla ponurá ruina určená k demolici.

BEZ KOMENTÁŘE: Smutná prohlídka kdysi slavného nákupního střediskaVideo: architecturalafterlife.com

 
Článek

Randall Park Mall byl svého času největším obchodním centrem světa. Dával práci pěti tisícům lidí a byl známý široko daleko, přestože se nacházel v malém městečku North Randall, kde žije pouze něco přes tisíc obyvatel. Kromě nakupování se tam lidé sjížděli i za zábavou. Například do kina.

I na toto nákupní centrum však dopadla krize. A položila ho na lopatky. V roce 2009 centrum Randall Park Mall zavřelo a zaměstnanci se rozjeli hledat jinou práci. Jedna z hvězd amerického obchodního nebe zhasla.

Zkáza v obrazech

Po definitivním uzavření začala budova chátrat. Navštěvovali ji prakticky jen zvědavci či umělci. Do druhé ze zmíněných skupin patří Matthew Christopher, sedmatřicetiletý fotograf z pensylvánské Filadelfie.

Christopher se specializuje na fotografování prázdných polorozbořených budov. Někdy to jsou hotely, jindy třeba továrny nebo kostely. Randall Park Mall navštívil před několika měsíci. Stihl to na poslední chvíli, protože koncem loňského roku začaly na rozlehlé budově demoliční práce.

Foto: Matthew Christopher, Profimedia.cz

Pohled jako z hororu

Dalším umělcem, kterého Randall Park Mall přivábil svým smutným příběhem, je čtyřiadvacetiletý fotograf Johny Joo ze státu Ohio. Tato ztichlá budova ho inspirovala k natočení působivého videa.

Snímky zachycují poslední okamžiky obchodního centra, než se místo, kde stálo, změní v průmyslový areál se 100 000 pracovními místy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám