Hlavní obsah

Slovensko: Kam vyrazit na lyže

Právo, Roman Zvarič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jasná, Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica, Donovaly… Kdo si chce zalyžovat jinde než v ČR, za přijatelné peníze a bez jazykové bariéry, pro toho jsou ideálním řešením slovenská střediska.

Foto: Petr Veselý, Právo

Tatranské lyžařské středisko Jasná

Článek

Majestátní Tatry můžeme našim sousedům závidět. Díky nadmořské výšce nemají zpravidla nouzi o sněhovou nadílku a lyžařské areály, do nichž se v posledních letech investovaly obrovské prostředky, svými moderními lanovkami, dokonale upravenými sjezdovkami a nabídkou služeb nezaostávají třeba za rakouskými středisky.

Kromě v úvodu zmíněných nejvyhlášenějších center zimních sportů nabízí hornaté Slovensko i řadu menších, méně známých, ale také příjemných resortů. Součástí zimní dovolené v Tatrách jsou i aquaparky s termálními prameny.

Chopok

Proslulé středisko, v němž se jezdí evropský pohár FIS a Mistrovství světa i Evropy ve sjezdovém lyžování juniorů, leží v Demänovské dolině nedaleko Liptovského Mikuláše, na hranici Žilinského a Banskobystrického kraje. Severní a jižní stranu Chopku před pár lety konečně propojila lanovka a tak dnes budete mít problém za jeden den vyzkoušet všechny místní sjezdovky — dohromady jsou totiž dlouhé 46 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Tatranské středisko Chopok

Na severu jsou areály Jasná, Záhradky a Otupné, na jihu Srdiečko a Kosodrevina. Součástí špičkové infrastruktury je třicet vleků a lanovek — z horní stanice té, která vás vyveze do nadmořské výšky 2004 m, se můžete spustit dolů směrem na sever nebo na jih.

Od této sezóny jsou nově rozšířené některé úzké úseky, přibyly zasněžovací systémy, které nyní pokrývají 29 kilometrů sjezdovek a sněhové i větrné zábrany. U vleku Koliesko - Luková je nový přístupový chodník s dětským hřištěm a odpočinkovou zónou.

Lyžování nebo aquapark

V Jasné jsou sjezdovky všech obtížností i rozsáhlé terény pro freeride. Běžkaři se mohou vydat na dvě neupravované trasy a snowboardisté zamíří do snowparku na sjezdovce Vrbická.

Rodiny s dětmi se nejspíš „zabydlí“ na modrých sjezdovkách na severní straně Chopku. Pro ty nejmenší je v celém resortu několik lyžařských školek Maxiland. Nové dětské centrum v hotelu Grand Jasná nabízí celodenní program a hlídání, kde můžete své potomky na několik hodin „odložit“ a dosyta si zalyžovat vlastním tempem.

Na ty nejvytrvalejší čeká večerní lyžování na osvětlených sjezdovkách Biela Púť nebo Záhradky. V celém resortu je celkem 15 barů a restaurací, večírek zahájený v některém z apres-ski podniků můžete plynule přesunout až třeba do nočního klubu Happy End.

Po náročném lyžařském dni přijde k duhu odpočinek v termálním aquaparku Tatralandia v Liptovském Mikuláši. Cesta autobusovou linkou trvá asi 20 minut a při zakoupení vícedenní permanentky můžete jeden lyžařský den vyměnit za vstup do aquaparku.

V rozlehlém areálu se dá klidně strávit několik hodin, kromě množství bazénů všech velikostí jsou uvnitř brouzdaliště, tobogany, nejrůznější vodní atrakce a oblíbený Keltský saunový svět. Na výlet si z Jasné můžete zajet třeba do Vlkolínce. Ve vsi zapsané v Seznamu světového dědictví UNESCO uvidíte domečky z 16. až 19. století.

Tatranská Lomnica

Pětiměsíční garance sněhu, sedm lanovek a dvanáct sjezdovek, to vše a ještě mnohem víc nabízí Tatranská Lomnica ve Vysokých Tatrách. Hlavním místním lákadlem je nejvýše položená a nejprudší sjezdovka na Slovensku (č. 7). Vede z Lomnického sedla ve výšce 2190 metrů nad mořem, je dlouhá 5,5 kilometru a na její trase překonáte převýšení 1300 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Tatranská Lomnica

Ocení ji zkušení lyžaři a milovníci táhlých carvingových oblouků — na některých místech je široká až 60 metrů. Středisko má také dokonalé terény pro freeridery a 24 kilometrů běžeckých tratí upravených na bruslení i klasiku. Rodinám vyhovuje celkem šest kilometrů nenáročných modrých sjezdovek.

Z vyhlídkové věže na Skalnatém plese, kam od loňska jezdí nová 15místná lanovka, je krásný výhled na Lomnický štít (2634 metrů), druhou nejvyšší horu Slovenska.

Novinkou této sezóny, kterou ocení hlavně rodiče neposedných dětí, je (krytý) fun park Kamzíkovo v horní stanici bývalé lanovky na Skalnatém plese. Kromě toho si zde s potomky můžete prohlédnout fotogalerii tatranských zvířat. Skipas z Tatranské Lomnice platí také ve střediscích Starý Smokovec a Štrbské Pleso.

Dětský ráj v Donovalech

Lyžařský areál Park Snow Donovaly leží na rozhraní národních parků Nízké Tatry a Veľká Fatra, asi 25 kilometrů od Banské Bystrice. Tvoří jej dvě centra — Záhradište a Nová hoľa, dohromady tam jezdí 14 vleků a dvě lanovky. V prvně jmenovaném je vyhlášený snowpark Riders Park Záhradište.

Donovaly s jedenácti kilometry sjezdovek a 18 kilometry běžeckých tratí jsou však proslulé především svým dětským areálem Fun Park, který je druhý největší v Evropě. Na celkové ploše 12 500 metrů čtverečních mají děti od tří let (a začátečníci) k dispozici mj. devět posuvných pásů a motorový kolotoč.

Foto: Profimedia.cz

Donovaly

Čtyřsedačková lanovka Záhradište a vlek P2 jsou v provozu od 8.30 až do 21:00 a tak si zde na dvakrát denně upravovaných tratích dosyta užijete i večerní lyžování při umělém osvětlení. Všechny vícedenní donovalské skipasy využijete i ve středisku Ružomberok - Malinô Brdo.

Informace o střediscích

Štrbské Pleso

Nejvýše položené lyžařské centrum na Slovensku (1400 až 1825 metrů), na jižních svazích Předního Soliska je devět kilometrů sjezdovek, tři lanovky a dva vleky. Nechybí ani běžecké tratě a snowpark. Aquacity v Popradu je vzdálené 30 kilometrů.

Roháče - Spálená

Středisko v západním cípu Vysokých Tater láká na novou šestimístnou lanovku s vyhřívanými sedačkami a ochrannými kryty. Na dvou kilometrech překonává výškový rozdíl 465 metrů.

Bachledova dolina

Areál na rozhraní Vysokých Tater a Spišské Magury se rozšířil o dvě nové sjezdovky Furmanec I a II. Soutěživí sportovci si mohou porovnat své výkony v brankách měřeného slalomu, na děti čeká naučná stezka se zvířátky u tubingové dráhy.

Ski centrum Strednica

Resort ve Ždiaru v Belanských Tatrách má zbrusu novou čtyřsedačkovou lanovku a dvě 600 metrů dlouhé a navzájem propojené červené sjezdovky s umělým zasněžením.

Akce

24. ledna - 1. února

Štrbské Pleso a Osrblí hostí Zimní světovou univerziádu. Do Tater přijede 470 závodníků z 32 států, kteří budou soutěžit v běžeckém lyžovaní, severské kombinaci, skocích na lyžích (to vše na Štrbském Plese) a v biatlonu (Osrblí). Vstup pro diváky na všechny závody je zdarma.

30. ledna - 1. února

Na Hrebienku ve Starém Smokovci se koná Tatry Ice Master 2015, soutěž o nejkrásnější ledové sochy.

14. - 15. února

Na Štrbském Plese se pojede Sony Xperia Snowboard Fest, 14. ročník mezinárodního závodu ze seriálu World Snowboard Tour.

27. února - 2. března

Na závody ve freeride lyžování a snowboardingu CGC Jasná Adrenalin se chystají nejlepší světoví jezdci v těchto disciplínách. 

Pro majitele chytrých telefonů s operačním systémem Android nebo iOS je k dispozici bezplatná aplikace s aktuálními informacemi z Donoval: provoz vleků, kalendář akcí, předpověď počasí, mapa areálu, atd.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám