Hlavní obsah

Turisté by se měli vyhnout parku Podyjí kvůli nebezpečí pádu stromů

Ochranáři nedoporučují turistům kvůli ledovce z minulého týdne zimní procházky po Národním parku Podyjí na Znojemsku. V parku totiž hrozí pády větví a stromů – stezky v něm nejsou bezpečné. Škody se teprve vyčíslují.

Foto: archiv Národního parku Poddyjí

Národní park Poddyjí varuje turisty před důsledky nedávné námrazy. Ilustrační foto

Článek

„Od lesníků víme, že námraza zničila velké množství stromů. Hovoří se o tisících kubících dřeva. Upřesňujeme to. Ročně se u nás vytěží 7000 kubických metrů dřeva," uvedl David Grossmann ze správy parku.

Podyjí se rozkládá na 63 kilometrech čtverečních, přičemž 84 procent tohoto území tvoří lesy. Podobná situace jako nyní byla v parku naposledy v roce 2006, kdy těžký sníh polámal část větví nebo vyvrátil stovky buků, habrů, tisů a dubů. Podobně na stromy působila v uplynulých dnech i námraza.

„Postupně zprůchodňujeme hlavní cesty, pak bude následovat pročištění celé cestní sítě,“ uvedl vedoucí odboru péče o les správy Podyjí Petr Vančura. Kdy bude les pro turisty opět bezpečný, si zatím netroufl odhadnout.

Ledovka a námraza způsobila počátkem minulého týdne na jižní Moravě značné problémy. V Brně dva dny kolabovala hromadná doprava, stovky domácností v regionu byly bez elektrického proudu, policie zaznamenala nárůst nehod a hasiči na desítkách míst likvidovali stromy, které při pádu zatarasily silnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám