Hlavní obsah

Archeologové hledají v Opavě ostatky Přemyslovců

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovské nadšení nezastírají archeologové a další odborníci z nálezů, které se jim za poslední dva měsíce podařilo odhalit pod kostelem svatého Ducha v Opavě. A jejich práce zdaleka nekončí. Doufají, že se jim v září podaří odhalit ostatky Přemyslovců. Médiím to sdělila opavská mluvčí Lada Dobrovolná.

Foto: Petr Michalčík, Právo

Průzkum podzemí opavského kostela sv. Ducha je v plném proudu. Podílí se na něm i restaurátor Tomáš Skalík (vlevo).

Článek

„V uplynulých dvou měsících proběhl v kostele svatého Ducha v Opavě nedestruktivní archeologický průzkum podzemí. V červenci byly na snímcích pořízených georadarem identifikovány dutiny pod podlahou kostela a přilehlých kaplí. Všechny překvapilo jejich množství i velikost,“ popisovala opavská mluvčí s tím, že do nalezených prostor archeologové vyvrtali otvor a spustili mikrokameru, aby zjistili stav objevených míst.

„V srpnu pak byla přivezena lepší kamerová technika, otvory byly rozšířeny a kamera tak mohla prostory mnohem lépe zdokumentovat. V boční kapli byl vyzvednut náhrobní kámen a bylo tak možné vstoupit do měšťanské krypty, kde byly nalezeny bohatě zdobené barokní rakve,“ líčila dále Dobrovolná.

Otevře se velká krypta

Podle Michala Zezuly z Národního památkového ústavu bylo v rámci srpnového průzkumu provedeno přesnější zaměření jednotlivých prostor. „Prozkoumali jsme možnost přístupu do nich tak, aby nedošlo k narušení podlahových konstrukcí v kostele,“ vysvětlil Zezula.

Náměstek opavského primátora Dalibor Halátek doplnil, že další průzkum se rozjede na konci září. „Tak jsme se dohodli s Minority a s ostatními zainteresovanými. V tomto termínu se pokusíme otevřít velkou kryptu pod presbytářem. Kamera identifikovala kámen uzavírající vchod, který se dnes nalézá pod řadou kostelních lavic na pravé straně presbytáře,“ upřesnil.

Pátrání po náhrobcích Přemyslovců

Co archeologové ve velké kryptě objeví, na to si veřejnost ještě počká. Podle výsledků průzkumu byla hrobka přestavěna v 18. století a následně pak v pozdějších obdobích probíhaly i další opravy, při nichž došlo k destrukci předních částí kleneb.

V jižní stěně krypty však přístroje našly zbytky zdiva, které zřejmě souvisí se starším kostelem z poloviny 13. století, o jehož existenci se dosud neví téměř nic. „Zda z náhrobků Přemyslovců v kryptě pod presbytářem něco zbylo, uvidí až ten, kdo do prostoru vstoupí na konci září. Kamera bohužel zaznamenala jen změť zbytků rakví a dalších věcí a ve východní části velké prostory pod oltářem,“ uvedl Halátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám