Hlavní obsah

Nedobytný Hanžburek se díval spisovateli Máchovi až do postele

Novinky, Ondřej Kořínek

„Hanžburek – náš svatý Hanžburek mi kouká všemi okny až do postele, nechť ji postavím, kde chci,... Eduarde to musíte vidět, to se nedá popsat,“ napsal v říjnu 1836 z Litoměřic Karel Hynek Mácha svému příteli. Sledoval přitom dvě majestátné věže jednoho z nejkrásnějších hradů severních Čech – Hazmburku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Hrad Hazmburk je viditelný zdaleka, věděl to i Karel Hynek Mácha.

Článek

Vraťme se nyní asi o tisíc let zpátky, kdy podle některých odborníků mohlo na onom kopci stát starší opevnění. Obec Klapý, která se nachází hned pod hradem, se připomíná v roce 1197. Kamenný hrad si na svou slávu ještě chvíli počká.

Čedičový kopec není nijak vysoký, ani stoupání není nikterak náročné. Auto je možné nechat pod hradem na parkovišti a udělat si krásnou procházku kolem vinic. Kdo má raději delší procházku, může jít po svých z Libochovic, kam jezdí vlak.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Černá věž je veřejnosti nepřístupná.

O nádherném výhledu a strategické pozici místa lidé věděli už v době kamenné. Zanechali o tom mnoho stop, které badatelé následně v této oblasti objevili. Samotný kamenný hrad vznikl někdy v polovině 13. století, kdy přesně však není jasné.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Výhled z rozhledny Bílé věže.

O jeho stavbu se zasloužili Lichtemburkové. Od jednoho z nich – Hynka – v roce 1335 získal Hazmburk král Jan Lucemburský. Ten ho vzápětí prodal Zbyňku Zajíci z Valdeka, který ho přejmenoval podle zajíce ve svém erbu na Hasenburg.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bílá věž s rozhlednou.

Turisté se od zdí Hazmburku mohou těšit opravdu jedinečnému panoramatu severních Čech. Když vystoupáte několik desítek schodů na vrchol bílé věže, můžete si do sytosti užívat pohled na vzdálené Litoměřice či Libochovice a jejich zámek nebo prostě brouzdat očima po přilehlé krajině. Pokud budete mít štěstí, uvidíte i Bezděz.

Hrad přečkal i sesuv půdy

Ze samotného hradu zbyla kromě bílé věže i protilehlá černá věž, která je ale nepřístupná. Pak také zbytky paláce, hradeb a částečně sklepení. V bílé věži je kromě rozhledny rovněž popsána historie hradu a okolí a pořádají se tam výstavy. Pod černou věží kdysi býval strážní domek, teď si tam zakoupíte vstupenku a občerstvení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Z hradu zbyly část paláce a pokojů.

Hrad třikrát přečkal obléhání v 15. století. Jeho nedobytnost se stala proslulou, a tak chytré hlavy spekulovaly o tom, že tam budou ukryty cennosti z Chrámu sv. Víta. Nestalo se tak, ale své místo tam našla na osm let aspoň cenná bohoslužebná roucha ze Strahovského kláštera. Jako pustý se podle dochovaných dokumentů Hazmburk připomíná v roce 1586.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zámek je v krásném prostředí u řeky Ohře.

Zajímavostí ale je, že zřícenina přečkala tři sesuvy půdy. Asi nejhorší byl v roce 1898 o Velikonocích, kdy půda zasypala část obce Klapý. Jeho předzvěstí byl hluk přicházející z kopce, trhliny, zvlněná půda a rachot. Následný noční sesuv s sebou vzal přes 30 domů, nikdo naštěstí nepřišel o život.

Zámek s pávy i krokodýlem

Protože hrad bez problémů zdoláte za dvě až tři hodiny, nelze opomenout návštěvu zámku v Libochovicích. Vydejte se proto po červené značce asi čtyři kilometry do obce. Když někomu po cestě vyhládne, na místním malém náměstí, kterému dominuje socha Jana Evangelisty Purkyně, funguje několik restaurací.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Kromě procházky zahrady si můžete vyfotografovat i pávy.

Socha tam není náhodou. V roce 1787 se na zámku slavný biolog, básník a filozof narodil. Jeho otec byl totiž správcem libochovického panství. Nevydržel tam ale dlouho. V jeho šesti letech mu otec zemřel a o pět let později Purkyně odešel studovat do Mikulova.

Jestliže se vydáte od sochy vpravo, nemůžete minout bránu k zámku. Hned za ní po levé straně spatříte budovu s arkádami, kterou kdysi zřejmě využívalo služebnictvo. Nyní je tam zámecká ubytovna. Dveřmi s erbem Dietrichsteinů posléze vstoupíte na malé nádvoří.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Některým návštěvníkům pávi ochotně pózují.

Zámek byl postaven v druhé polovině 16. století. Sto let poté byl po požáru opraven v barokním stylu. Nabízí exkurzi do tradičního bydlení šlechty v asi 20 pokojích. Prohlídku odstartujete v přízemí, kde si návštěvník prohlédne vypreparovaného krokodýla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zahrada je precizně udržovaná.

Při procházce pokoji návštěvníky osloví kromě historického nábytku i nástěnné fresky na stropech od italského malíře Francesca Marchetiho, které vyprávějí své vlastní příběhy.

Tip

V roce 2014 připravil památkový ústav pro turisty akci. V případě zakoupení vstupenky na Hazmburk, zámek v Libochovicích nebo rotundu na Řípu, dostane turista druhou vstupenku na některý ze zmíněných objektů se slevou.

Protože má zámek velkou zahradu, zařídilo si panstvo schody z pokoje přímo do přírody. Původní zahrada vznikla v roce 1685 a byla v ní mimo jiné fontána, altán, oranžerie a skleníky. Vrchnost měla samozřejmě přístup také k řece Ohři. Zkrátka špatně se tu šlechticům rozhodně nežilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám