Hlavní obsah

Rozhlednový boom v Česku neustále pokračuje, otevírají se další

Rozhledny jsou v Česku fenoménem, který zejména v posledním desetiletí zažívá výrazné obrození. Nejvíce rozhleden bylo sice vybudováno na přelomu 19. a 20. století v souvislosti s rozmachem nejrůznějších okrašlovacích spolků, ale nové vyhlídkové stavby se v hojném počtu stavějí také v současnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

V sobotu 26. dubna bude v této turistické sezóně otevřena první rozhledna, konkrétně se jedná o rozhlednu Špulka u Lbosína na Benešovsku. Aktuálně se uvádí, že v ČR je asi 350 rozhleden, podle některých zdrojů až 365.

Zatímco v letech 1948 až 1989 bylo postaveno pouze pět nových rozhleden, jen za posledních pět let jich bylo nově vybudováno přes stovku. Většinou se jedná o telekomunikační věže, které druhotně slouží k účelu rozhlížení se do kraje, některé nové rozhledny ale patří i k architektonicky vydařeným objektům.

Kamenná věž na Bramberku jde do dražby

V současné době ale nejsou všechny rozhledny na území českých zemí veřejnosti přístupné, k těm nepřístupným patří například oblíbená kamenná věž na Bramberku v Jizerských horách, která spolu se třemi penziony v okolí půjde 30. dubna do dražby. Stejný osud potkal i chatu s rozhlednou na šumavském Pancíři.

Pojem rozhledna nelze úplně jednoznačné definovat a názory na jeho vymezení se liší. Podle odborníka a autora řady knih o rozhlednách Jana Nouzy by měla rozhledna být „vyhlídkovou stavbou vytvořenou lidskou činností, která je určena či dodatečně upravena k účelům rozhlížení, s vyhlídkovým prostorem umístěným alespoň několik metrů nad okolním terénem, přístupná široké veřejnosti (byť jen v určitém časovém nebo historickém období) a všeobecným povědomím jako rozhledna uznávaná".

Výběr nových rozhleden, které by měly být otevřeny v letošním roce
CIBULKAUnikátní třicetimetrová rozhledna s vyhlídkovou kopulí ve tvaru cibule vyrůstá na Šibeničním vrchu (666 metrů nad mořem) nad městem Oloví na Kraslicku. Ocelová rozhledna s dřevěnými prvky by měla být veřejnosti otevřena počátkem letních prázdnin a turisté z ní budou mít možnost rozhlédnout se na vrcholky Krušných hor, Slavkovského lesa i Karlovarsko.
HAVRANBývalá vojenská hláska na nejvyšším vrchu Tachovska (895 metrů), stojí jen 300 metrů od německé hranice. V minulosti sloužila československé armádě ke sledování vojenských radiotechnických cílů a navigačních systémů letadel armád států NATO. Ocelová 24 metrů vysoká věž byla po odchodu vojáků v roce 1992 opuštěna a postupně chátrala. V loňském roce začalo občanské sdružení stavbu opravovat a letos 14. června by měla být pro turisty rozhledna slavnostně otevřena. Za dobré dohlednosti je z věže vidět Šumava, Slavkovský les, za mimořádně příznivých podmínek i Alpy. Do konce září by měla nad Tachovem vyrůst další nová rozhledna, vysoká 25 metrů.
KOTELVýhled na Rokycansko se nabídne od 10. května turistům z 28 metrů vysoké ocelové věže nacházející se ve výšce 575 metrů nad mořem.
RADOŠOVPatnáctimetrová ocelová rozhledna s dřevěnými prvky se v současné době dokončuje mezi vinohrady na kopci Radošov (246 metrů) u Veselí nad Moravou. Věž, která má svou siluetou připomínat číši vína, doplní vybudování dvou turistických tras kolem města – desetikilometrové pro pěší a pětadvacetikilometrové pro cyklisty. Návštěvníkům bude nová rozhledna zpřístupněna od 31. května a za dobré viditelnosti poskytne výhled až na Pálavu u Mikulova.
ŠPIČÁKPo letech příprav vzniká na železnorudském Špičáku (1202 metrů) na Šumavě 26,5 metru vysoká rozhledna. Stavba bude mít základní ocelovou konstrukci a plášť ze dřeva a turisté by se z ní měli poprvé rozhlédnout první červencový den. Areál na Špičáku, který je v zimě největším lyžařským areálem na české straně Šumavy a v létě funguje jako bikepark, by měl letos otevřít také novou restauraci a parkoviště.
ŠPULKANa vrchu Březák (532 metrů) u Lbosína na Benešovsku byla dokončena rozhledna Špulka, která se turistům otevře 26. dubna. Architektonicky zajímavá dřevěná konstrukce měří i s anténou 45,6 metru a vyhlídkovou plošinu má umístěnou ve 30 metrech. K rozhledně vede nově vybudovaná naučná stezka s informačními panely.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám