Hlavní obsah

Ústecko chce turisty lákat na Labskou cyklostezku a také ukázat neznámé lokality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavním tématem nové turistické sezóny je v Ústeckém kraji Labská cyklostezka. Region se chce zaměřit také na kongresovou turistiku. Samotné krajské město se zviditelní dalším ročníkem půlmaratónu. Kraj chce ale oslovit i více zahraničních návštěvníků.

Foto: Profimedia.cz

Část mnohakilometrové Labské cyklostezky

Článek

Labská cyklostezka od Severního moře přes Labské pískovce až po Polabí měří 1270 kilometrů. V Ústeckém kraji je hotovo 72 z 96 kilometrů. Právě na cyklostezce v Děčíně a v části Brná v Ústí nad Labem bude 17. května zahájena turistická sezóna. „Zaměřujeme se na rodiny, chceme ukázat možnosti trávení volného času v okolí stezky, která láká stále více cyklistů či bruslařů," řekl radní Ústeckého kraje Jan Szántó.

Na začátku roku vyšel oficiální průvodce po Labské stezce - Handbuch 2014. Příručka je letos poprvé i s česky vloženou přílohou. Jsou v ní tipy na výlety podél stezky i přehled nabízených služeb poblíž. Publikace doposud vycházela německy a anglicky, letos poprvé je k dispozici i v polštině a ruštině. „Zaznamenáváme nárůst počtu turistů právě z Ruska a Polska, proto jim chceme vyjít vstříc," doplnil Szántó. Tradičně nejvíce zahraničních turistů přijíždí do Ústeckého kraje z Německa.

Na páteřní cyklostezce, která prochází národním parkem České Švýcarsko a Českým středohořím, chce kraj doplnit značení. „Třeba němečtí turisté jsou zvyklí, že se přímo na stezce dozví, kde je poblíž občerstvení či památka, to nám zatím chybí," řekl radní. Stezkou loni projelo více než 20 000 lidí, několik týdnů přitom byla kvůli povodním uzavřena.

Počet turistů stoupá

Kraj se chce zaměřit na kongresovou turistiku a plánuje ukázat doposud neobjevené lokality. V Krušných horách bude letos otevřeno nové muzeum dřevěných hraček a řadu akcí připravila i jednotlivá města. Ústí nad Labem se chce opět zviditelnit uspořádáním půlmaratónu.

Do Ústeckého kraje vloni přijelo přes 375 000 turistů, což je o 4,3 procenta více než v roce 2012. Počet přenocování podle informací Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupl o necelé procento.

Reklama

Výběr článků

Načítám