Hlavní obsah

Za zimní pohádkou na Praděd

Novinky, Michaela Bučková

Máte pocit, že jste si letos neužili zimu a ještě byste to na poslední chvíli rádi napravili? Třeba jen proto, abyste se svezli na bobech nebo postavili malého sněhuláka? Je to možné a nemusíte ani jezdit do Alp. Jednou z posledních bašt sněhového království zůstává okolí Pradědu, nejvyšší hory Hrubého Jeseníku.

Foto: Pro Novinky Michaela Bučková

Úchvatná zimní krajina Jeseníků

Článek

Děda Mrazík tu pořád ještě vládne pevnou rukou, stromy jsou zahalené do bílé jinovatky, stráně pokryté sněhem a cestu z Ovčárny na Praděd hlídá u silnice pořádná parta sněhuláků. Jezdí tu rolby upravené pro převážení hostů chat, skútry a skoro všichni nosí čepice.

Mimochodem Praděd patří mezi jedno z nejdrsnějších míst v Česku, průměrná teplota se pohybuje kolem jednoho stupně Celsia. I proto si mezi místními získal přezdívku „jesenický ledovec“.

Foto: Pro Novinky Michaela Bučková

Na Praděd jako by se jaro zatím ani nechystalo.

Oproti hnědozeleným stráním, které leží pár výškových metrů pod námi, je to malý zimní zázrak. A je to ideální chvíle, kdy na Praděd vyrazit. V noci mrzne, ale přes den se teploty šplhají k necelým deseti stupňům. A hlavně svítí sluníčko. Někdy je dokonce těžké najít na obloze mrak.

Boby jako motor

Nudit se tu nebudete. V provozu jsou všechny vleky (vyrazte sem na devátou ráno, než sníh změkne), stopa na běžky je z Ovčárny udržovaná až na Švýcárnu. Vyrazit sem ale můžete také jen tak na procházku. Třeba na vysílač stojící na Pradědu. Díky jeho 162 metrům na 1491 metrů vysokém kopci se jedná o nejvyšší bod Česka.

Foto: Pro Novinky Michaela Bučková

Vysílač na Pradědu

Na horu vede zasněžená udržovaná silnice, ze které jsou krásné výhledy – třeba na Dlouhé Stráně, přečerpávací elektrárnu zakousnutou do krajiny, která byla vyhlášena jako největší div Česka. Nahoru jsou to čtyři kilometry, děti je nutné trochu motivovat – třeba tím, že se dolů pojede na bobech.

Až si dáte v restauraci pod vysílačem prdelačku, česnečku, zvěřinu, lívance či knedlíky, nechte se vyvézt výtahem nahoru na rozhlednu. Když je dobrá viditelnost, je odtud vidět Sněžka či vrcholky Vysokých Tater.

Foto: Pro Novinky Michaela Bučková

Zasněžené jesenické lesy a stráně

Pak sedněte na boby nebo sáňky a užijte si tu pravou zimu. První část jede parádně, v té druhé nezbude než děti táhnout, ale pořád z kopce, tudíž to není zase tak velká námaha.

Foto: Pro Novinky Michaela Bučková

Sezóna bobování ještě neskončila.

Vydat se také můžete z Ovčárny na Švýcárnu, jednu z nejoblíbenějších chat v Jeseníkách. Leží v nadmořské výšce 1304 metrů nad mořem. Původně salaš tu nechal postavit roku 1829 kníže Alois Josef II. z Lichtensteina (1796–1858). Chata dostala název podle švýcarského bači, který tu působil. Z Ovčárny to sem jsou čtyři kilometry.

Parkování

Parkuje se na parkovišti Hvězda, které leží šest kilometrů od Ovčárny, oblíbeného výchozího místa mnoha túr. Parkovné stojí 100 Kč. Nahoru se vyjíždí autobusem (19 Kč). Je možné vyjet až na Ovčárnu, k tomu se ale udělují povolenky. V zimě stojí 400 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám