Hlavní obsah

Nic pro padavky. Chodník smrti přejdou jen ti nejotrlejší

Novinky, fis

Skalní stezka v provincii Málaga na jihu Španělska je esencí adrenalinových zážitků. Patří mezi nejnebezpečnější cesty světa. Nejeden dobrodruh tady už přišel o život, ostatní to ale neodradilo. Zdolat více než 100 let starou cestu přilepenou ke skalní stěně je pro mnohé jakýmsi odznakem odvahy.

BEZ KOMENTÁŘE: Stezka Caminito del Rey je jen pro otrlé

 
Článek

Stezka Caminito del Rey se překládá jako Královská cesta či Cesta králů. V roce 1921 se tudy totiž prošel španělský král Alfons XIII. Občas se cestě vinoucí nad kaňonem El Chorro říká také Chodník smrti. I to má svůj důvod.

Původně asi metr široká a tři kilometry dlouhá stezka vznikla už v prvních letech minulého století kvůli praktickému účelu. Pracovníci dvou místních vodních elektráren potřebovali spojnici, která by jim urychlila dopravu z místa na místo. Až později se betonová stezka ve výšce od několika desítek až po více než 100 metrů stala neodolatelným pokušením dobrodruhů z celého světa.

Díry stezce na atraktivitě neubraly

Po desítkách let existence se některé části stezky přirozeně dostaly do havarijního stavu a řada úseků tak začala být ještě nebezpečnější než dříve. Po rozpadlých či děravých betonových deskách sem tam zbyly jen ocelové nosníky. I ty ale posloužily nebojácným turistům k tomu, aby stezku pokořili.

Ani oficiální uzavření v roce 2000 a občasné policejní hlídky nezabránily mnohým adrenalinovým nadšencům, aby se sem vypravili a s lepším či horším jištěním odhalovali limity svých schopností. Už nejednou se hovořilo o tom, že se stezka dočká v příštích letech více než nutných oprav.

Anketa

Vydali byste se na stezku Caminito del Rey?
Ano
29,6 %
Ne
48,4 %
Ano, kdyby byla opravená.
22 %
Celkem hlasovalo 11840 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám