Hlavní obsah

Specialitou bývalé italské metropole je čokoládový likér

Právo, Karel Felt

Téměř miliónový Turín patří k nejhezčím a nejnavštěvovanějším severoitalským městům a trvale se drží v první desítce v celé Itálii. Spojován je především s automobilovým průmyslem jako sídelní město automobilového koncernu Fiat nebo s nejslavnějším italským fotbalovým klubem Juventusem.

Foto: Profimedia.cz

Turínský Palác Madama

Článek

Proslulá je také turínská výroba kabelek. Především centrum města však nabízí skutečné architektonické skvosty. Metropole provincie Piemont, která je vstupní branou do italské části Alp, byla v 60. letech 19. století šest let hlavním městem sjednocené Itálie. Díky finanční podpoře rodu Agnelliů, hlavních akcionářů Fiatu, se tu v roce 2006 konaly 20. zimní olympijské hry.

Mole Antonelliana

Symbolem města se stala jedna z nejvyšších zděných staveb na světě – 167,5 metru vysoká věž Mole Antonelliana, stojící v uličce Via Montebello. Původně ji architekt Antonio Antonelli stavěl jako synagogu. Svému účelu však nikdy nesloužila.

Dnes je hojně vyhledávaným Muzeem kinematografie, které nabízí skutečné skvosty nejen italského filmu. Turín jako na dlani pak uvidíte z vyhlídky na věži. I když Mole Antonelliana ční vysoko nad městem, celou ji vlastně nevidíte. Ulička, v níž stojí, je poměrně úzká a podívat se od paty ke špičce věže je o zlomení krku.

Foto: Profimedia.cz

Mole Antonelliana s Alpami v pozadí

Když se odtud vydáte směrem k řece Pádu, odměnou vám bude procházka po nábřeží nejznámější řeky Apeninského poloostrova. Břehy jsou lemovány parky a desítkami útulných kaváren, trattorií, pizzerií a restaurací. Nejznámější je park Valentino, který je ve dne až ospale romantický a v noci italsky temperamentní.

Nepochybně vás zaujme nejen krásná kašna, ale i gotický hrad. Kromě tradičně skvělé italské kávy stojí za ochutnání také místní speciální čokoláda a z ní vyráběný likér Bicerin. Příjemné posezení najdete také v samotném centru města, jen záleží, jakou cenovou kategorii si vyberete.

Sídlo savojských králů

Hlavní ulicí v centru je Via Roma se spoustou luxusních obchodů. Ta vás dovede i k nejvýznamnějším budovám, jako je Palazzo Madama, jehož součástí je bývalá pevnost a pomník italským válečným hrdinům.

Poblíž stojí dva významné kostely – San Giovanni Battista a San Lorenzo spojené se slavným turínským plátnem. To vše je v těsné blízkosti hlavního turínského náměstí Piazza Castello. Jakýmsi protějškem barokní krásy Palazzo Madama je renesanční klenot Palazzo Scaglia di Verrua.

Největším a jedním z nejhezčích komplexů je Královský palác, bývalé sídlo savojských králů, nyní mimo jiné také muzeum, s velkou a krásnou zahradou. Celé centrum s mnoha zajímavými stavbami je především v barokním slohu s četnými podloubími.

Foto: Profimedia.cz

Turínský Palác Madama

Za prohlídku stojí nejen krásné kostely, ale také muzea, kterých je v Turíně více než 40. Hodně zajímavých soch a sousoší najdete na Piazza Solferino, náměstí pojmenovaném po slavné bitvě. Na kraji centra je další z turínských Palazzo Madama unikátů – Piazza Della Republica. Tady je prý největší otevřené tržiště Evropy, na němž koupíte snad vše. Lákavé je čerstvé ovoce, zelenina, květiny, sýry, oblečení, ale i různé cetky. Prohlídka Turína, či spíše procházka jeho centrem, je tak na půl dne. Nepočítaje návštěvy muzeí a prohlídky kostelů

Slavné a sporné plátno

K nejslavnějším, ale zároveň k nejdiskutovanějším relikviím, které se vážou k postavě Ježíše Krista, patří Turínské plátno. Lněná látka je dlouhá 436 a široká 110 centimetrů. Mělo do ní být Josefem z Arimatie a Nikodémem zabaleno Ježíšovo tělo po jeho sejmutí z kříže a uloženo do hrobu. V kamenném hrobě našli plátno poté, co Kristus vstal z mrtvých a vstoupil na nebesa. Zůstal na něm otisk Ježíšova těla včetně tváře. Tak praví legenda.

O stáří a pravosti plátna se vedou vědecké spory. Doba jeho vzniku se odhaduje podle různých zdrojů mezi 3. stoletím před naším letopočtem a 14. stoletím našeho letopočtu. Církev se v tomto směru nevyhraňuje. Postava 175 až 180 centimetrů vysokého muže ve stáří 35 až 40 let by Kristovi odpovídala, na vousech mají být i rozmazané kapky krve. Ať už je to s pravostí jakkoliv, v každém případě se jedná o velmi zajímavou relikvii hodnou vidění.

Plátno putovalo z Jeruzaléma přes Edessu, Konstantinopol, Chambéry až do Turína, kde bylo roku 1578 uloženo v katedrále San Giovanni Battista (sv. Jana Křtitele, Via XX. Settembre 87) a uchováváno je v kapli Sidone. Věrná kopie je k vidění v nedalekém kostele San Lorenzo na Piazza Castello.

Rady na cestu

KUDY DO TURÍNA

Letecky z Prahy za 5517 Kč. Informace o nabízených cenách letenek najdete na: www.skyscanner.cz. Sehnat levný let lze i přes Student Agency. Jet lze také vlakem, buď přes Mnichov, nebo přes Vídeň. Autem to je po nejrychlejší trase přes Mnichov a Vadúz – 978 km. Zvládnout byste to měli za necelých deset hodin. Přes Brenner to je 1072 km, ale časový rozdíl je cca 20 minut.

UBYTOVÁNÍ A JÍDLO

Nabídka ubytování je široká. Turín disponuje velkým množstvím hotelů všech kategorií. Ubytování se sežene už za 1000 Kč za noc v hotelu, ale lze najít i levnější penzióny a apartmány.

Stravování je rovněž jednoduché, v Turínu najdete spoustu pizzerií a restaurací. Záleží jen na chuti a peněžence. Solidně se najíte už za osm eur a výbornou kávu si dáte za euro.

NAKUPOVÁNÍ

Nejlepší to je v nákupních centrech. K nejznámějším patří 8 Gallery v Lignottu nebo Area 12 u stadiónu Juventusu. Nejlepší italské potraviny můžete nakoupit v Eataly, rovněž v Lignottu. Kvalitní potraviny a velmi levně koupíte v síti samoobsluh Pam.

CESTOVÁNÍ PO TURÍNĚ

Nejlepší je metro, které má jednu trasu protínající město. Ze stanic Porta Nova (hlavní nádraží), Re Umberto se nejlépe dostanete do centra. Hustá je také síť městských autobusů a v centru tramvajových linek.

Oba kostely jsou od sebe vzdáleny několik desítek metrů. Vstup do sakristie, kde je kopie vystavena, je zdarma a je možné ji fotografovat. Ovšem návštěvnický provoz odpovídá významu památky. Zejména v hlavní turistické sezóně není v sakristii k hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám